Τρίτη, 16/04/2024 | 08:34

Σπάργανα: Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ηπείρου

390 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/12/2022, 10:18 πμ | 0 σχόλια

Το φαγητό – έθιμο με προέλευση από την Ήπειρο αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πιο αγαπητές ηπειρώτικες παραδόσεις. Θυμίζοντας περισσότερο ένα είδος τηγανίτας φτιαγμένης με χυλό από αλεύρι χωρίς αλάτι και λάδι, τα «σπάργανα» παρασκευάζονταν πάνω σε μία τεράστια πέτρα που λειτουργούσε σαν επιφάνεια ψησίματος μέσα στο τζάκι. Ο παχύρευστος χυλός με το αλεύρι χύνονταν πάνω στην καυτή επιφάνεια της πέτρας και ψήνονταν μέχρι να γίνει μία λεπτή, αφράτη τηγανίτα. Παρασκευασμένο με μια διαδικασία που θυμίζει αρκετά τις κρέπες, τα σπάργανα σερβίρονταν με μπόλικο μέλι ή ζαχαρη και αποτελούσαν διαχρονικά αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών.

Σήμερα, τα «Σπάργανα» αναβιώνουν σαν χριστουγεννιάτικο έθιμο και κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές στην Ήπειρο ανήμερα των Χριστουγέννων θα δείτε σπάργανα να ψήνονται στη μέση του δρόμου, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε επιτόπου, αν θέλετε. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε το ηπειρώτικο σνακ στο γιορτινό τραπέζι σας, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε τα σπάργανα στο σπίτι σας και να τα σερβίρετε σαν μικρά επιδόρπια μετά το κυρίως γεύμα. Φροντίστε μόνο να βάλετε μπόλικο μέλι, σταφίδα και κανέλα για να μπείτε για τα καλά σε γιορτινή διάθεση, ενώ μην ξεχάσετε να σερβίρετε και τα παραδοσιακά τυλιχτά μπακλαβαδάκια των Ιωαννίνων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα