Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:47

Π.Ε. Λευκάδας: «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία» – Θεατρική παράσταση στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

295 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/12/2022, 7:14 μμ | 0 σχόλια

Δελτίο Τύπου
Π.Ε. Λευκάδας: «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία» – Θεατρική παράσταση στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λευκάδας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδας & Ιθάκης (ΙΜΛΙ), παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία», την οποία υπογράφει ο σημαντικός συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. , στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λευκάδας.

«Στο πλαίσιο της κορύφωσης των δράσεων της Π.Ε. Λευκάδας για τα 100 χρόνια εθνικής μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια συγκινητική θεατρική παράσταση, που υπογράφει ένας σπουδαίος συγγραφέας, και την οποία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο δικός μας Δημήτρης Βερύκιος.

Μάλιστα, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας & Ιθάκης, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον επιβλητικό χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής.

Με το μυαλό και την καρδιά ανοιχτά στο παρελθόν, στην ιστορία και το δράμα της γενοκτονίας, των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, τιμούμε τους ηρωικά πεσόντες στα πεδία των μαχών και τους τραγικά ξεριζωμένους από τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού» αναφέρει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα & 15 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη (δωρεάν).

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία» είναι ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερύκιου και κουστούμια Μπέττυς Λυρίτη, όπου ένας εθελοντής στρατιώτης απ’ τη Σμύρνη συνομιλεί με τη Μοίρα, θυμάται και ξαναζεί τη μοιραία εκστρατεία, την τραγωδία, την προσφυγιά…

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που βαίνει κορυφούμενη, αφού οι μνήμες είναι τόσο έντονες και τραγικές που, παρασύρουν τον ήρωα σε μια εκ νέου βίωση της ήττας, του αφανισμού και του ξεριζωμού. Μέσα από τον διάλογο του μάλιστα, με τη Μοίρα του, περιγράφεται το προσωπικό δράμα, αλλά και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής, με αναφορές στα πρόσωπα και τις καταστάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν.

Πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα, ο Σμυρνιός εθελοντής στρατιώτης στην Μικρασιατική εκστρατεία “Στέργιος Καραγιαννίδης” (το ρόλο παίζει ο Δημήτρης Βερύκιος) και η Μοίρα “Άσλεϊ Κερέμ” (το ρόλο παίζει η Βάσια Βουγιούκλη).

Τα τραγούδια που ερμηνεύει ζωντανά η “Άσλεϊ”, με τη συνοδεία ούτι που παίζει η ίδια, δίνουν ένα δραματικό τόνο, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ανάλογη με την δραματουργική ανέλιξη – παραλήρημα του ήρωα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα