Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:48

Ομιλία του Θανάση Καββαδά, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023

261 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/12/2022, 6:00 μμ | 0 σχόλια

 

Ομιλία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023

 

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2023. 

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται και κατατίθεται στη Βουλή εκτός μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας και, υπό αυτή την έννοια σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Τον χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» λέγοντας ότι καταρτίστηκε με συντηρητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, όπως και όλοι οι προηγούμενοι που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντα το στοιχείο του ρεαλισμού σε εκτιμήσεις και προβλέψεις που συνδέονται με τα δημοσιονομικά μεγέθη, διότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας και αβεβαιότητας που προκαλείται από τον πόλεμο, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Ανέφερε ότι το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 5,6%, πολύ πάνω από την πρόβλεψη που είχε συμπεριληφθεί στον περσινό προϋπολογισμό, ενώ υπενθύμισε επιπλέον ότι η πρόβλεψη στον περσινό προϋπολογισμό ήταν 4,5% ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ο δείκτης ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί στο 3,1% – προβλέψεις οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ξεπεράστηκαν, αφού το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σχολίασε ότι αυτό δείχνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα αποδεικνύει πόσο έωλη είναι κάθε προσπάθεια κινδυνολογίας ή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αφού ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, ρυθμό τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τόνισε ότι σε αυτό το στόχο θα συμβάλλουν αποφασιστικά  η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης, έως σήμερα, έχουν ενταχθεί 440 έργα και  επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος θα καταγράψει θεαματική βελτίωση, καθώς σε σχέση με το ΑΕΠ μειώνεται κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες το 2022 και 9,6 μονάδες το 2023 και πρόσθεσε ότι, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, μειώνει διαρκώς τους φόρους, αφού σε κάθε έναν από τους 4 προϋπολογισμούς που κατέθεσε υπάρχουν μειώσεις φόρων.

Τόνισε ότι μειώσεις φόρων υπάρχουν και στον προϋπολογισμό του 2023, όπως:

    • Η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους υπαλλήλους του δημοσίου, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.
    • Η παράταση ισχύος και για το 2023 του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Η κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Σε όλα αυτά, ανέφερε, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% ενώ πρόσθεσε ότι η εγγραφή αποθεματικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό, ανοίγει το δρόμο για να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για αυτούς που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις: ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολίτες και νοικοκυριά.

Υπενθύμισε ότι μέσα στο 2022 διατέθηκαν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με μέτρα όπως:

  • Επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 
  • Επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 30/06/2022. 

Μάλιστα, στα μέτρα που ακολούθησαν μετά τον Ιούνιο του 2022, η απορρόφηση έφτασε ακόμα και το 85% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, το 82% για τις επιχειρήσεις, ενώ στις ευάλωτες ομάδες το ποσοστό άγγιξε το 100% της αύξησης. 

  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
  • Επιδοτήσεις  γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών.
  • Οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και νοικοκυριών.

Περνώντας στα μέτρα για το 2023 τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλα, όπως:

  • Η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Ένα νέο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Εξοικονομώ  με επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.
  • Ένα νέο πρόγραμμα  δανεισμού, με πολύ χαμηλά επιτόκια, για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  • Επέκταση από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής ανέφερε:

«O προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει μια Ελλάδα που έχει σταθερή πορεία, σταθερό τιμόνι, αξιόπιστη κυβέρνηση. 

Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, μπορούν να διακρίνουν τα πραγματικά προβλήματα, το ουσιαστικό διακύβευμα για τη χώρα.

Είναι στα χέρια τους, η συνέχιση αυτής της πορείας.

Η διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί και αυτή τον εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας.

Και θα το επιβεβαιώσει με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα