Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:11

«Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες»στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

313 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2022, 12:07 μμ | 0 σχόλια

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης:

«Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες»

την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου του 2022, στις 18:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, την βραδιά των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης, μαθητές και μαθήτριες του συνόλου της παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας θα μας τραγουδήσουν κάλαντα της Θράκης και του Πόντου με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου καθηγητή κ. Γεωργίου Μακρίνα. Επιπλέον, από τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαγγέλου θα διατεθούν παραδοσιακά γλυκίσματα.

Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων του Μουσείου, έχει ως στόχο να παρουσιάσει με κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο την άφιξη των προσφύγων στην Πρέβεζα και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών και των ντόπιων σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην υποδοχή και την εγκατάστασή τους, τους προσφυγικούς οικισμούς που αναπτύχθηκαν στον νομό, την εκπαίδευση, στιγμές από την καθημερινότητά τους, καθώς και αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών της πρώτης γενιάς προσφύγων. Η έκθεση ολοκληρώνεται με τη δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων της Πρέβεζας, παρουσιάζοντας τη δημιουργική παρουσία τους στον χώρο του πολιτισμού, των παραδόσεων και των εθίμων.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εκθεσιακή παρουσίαση των γεγονότων είναι αποτέλεσμα μελέτης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού καθώς και βιβλιογραφικής έρευνας. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από το Τμήμα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, την Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., τη Διεύθυνση Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, τον κ. Γιάννη Δ. Ρέντζο και τον κ. Ιωάννη Γιάννογλου. Επίσης, μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από τα αρχεία του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ», του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου, του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σινώπης «Διογένης», της κας Αφροδίτης Πάσχου, της κας Μαρίας Χαριτοπούλου, των κ.κ. Κυριάκου Κοτζαμουράτογλου και Σταύρου Παπαδόπουλου, καθώς και τη συλλογή των κ.κ. Ιωσήφ Ζιώγα και Ανδρέα Καρζή. Οι μαρτυρίες προέρχονται από την εκδοτική σειρά «Έξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και από το αρχείο της κας Ανδριάνας Σολδάτου (mypreveza).

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομο, στις κ.κ. Αμαλία Παππά, Άννα Κουλικούρδη, Αμαλία Γιαννακά (Γ.Α.Κ. -Κεντρική Υπηρεσία) και Μάρθα Παπαδοπούλου (Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), στους κ.κ. Δημήτρη Μαλέσκο και Χρήστο Ρακόπουλο (Γ.Α.Κ. Πρέβεζας), στις κ.κ. Γεωργία Πεταρούδα, Μαρία Καραμπά και στο φυλακτικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης (ΕΦΑ Πρέβεζας), όπως και στους κ.κ. Χρήστο Αραβαντινό, Φεβρωνία Αφεντουλίδη, Ιωάννη Γιάννογλου, Αγνή Γιαννουλάτου-Κουρεμένου το γένος Κοριτσιάδη και Όλγα Κουρεμένου, Μαρία Γρηγορά, Γεωργία Ζαχαρή, Ιωσήφ Ζιώγα, Μιχάλη Καζαντζίδη, Δημήτριο Καραβασίλη, Νίκο Δ. Καράμπελα, Ανδρέα Καρζή, Δημήτρη Κατηνιώτη, Θεόφιλο Κοτζαμουράτογλου, Κυριάκο Κοτζαμουράτογλου, Λάζαρο Κοτσώνη, Σπύρο Λάμπρο, Παναγιώτη Λελοβίτη και την οικογένεια Κόκκη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Σταύρο Παπαδόπουλο, Αφροδίτη Πάσχου, Γιάννη Δ. Ρέντζο, Θεοδώρα Σαρρηγιαννίδου, Κώστα Σάλιαρη, Ελισάβετ Σαρρή, Ανδριάνα Σολδάτου, Παύλο Σοφόπουλο, Βούλα Σοφοπούλου, Ευανθία Σταυροπούλου-Ισπόγλου, Βικτώρια Τζούρου-Παπαγεωργίου, Δημήτρη Τσουμελέκα, Ματθαίο Φιλιππούση, Στέλλα Χαϊτίδου, Μαρία Χαριτοπούλου και Βασιλική Χόρτη. 

Για τα εγκαίνια της έκθεσης ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαγγέλου καθώς και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στον καλλιτέχνη κ. Κώστα Μηνά για τον δανεισμό του πίνακα «Η έξοδος», που θα φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων του Μουσείου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στo τηλέφωνo: 2682089890 (γραφεία).

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας  Ανθή Αγγέλη – Δρ. Αρχαιολόγος

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γ.Α.Κ. Πρέβεζας Σπύρος Σκλαβενίτης –  Αρχειονόμος, Δρ. Ιστορίας

 

*Η περιοδική έκθεση «Μια νέα Πατρίδα: Η Πρέβεζα και οι πρόσφυγες» θα φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης από τις 22.12.2022 έως και 31.01.2023. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα