Παρασκευή, 29/03/2024 | 03:49

Κάτσης: «Η κατάντια της ελευθερίας του Τύπου επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι ντροπή για τη χώρα και πρέπει να τελειώσει»

288 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/12/2022, 12:44 μμ | 0 σχόλια

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για τα Μητρώα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλίας του λέγοντας: «Μέσα στη δυστοπία που ζούμε στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις απόπειρες συγκάλυψής του, την κατρακύλα σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και την ακρίβεια και την ανασφάλεια, την ίδια ώρα που βλέπουμε την κυβέρνηση να μοιράζει απροκάλυπτα τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών σε φίλους και ημετέρους, με τα 8,5 δις απευθείας αναθέσεων και τις πρακτικές των Λιστών Πέτσα στα ΜΜΕ, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται το κυβερνητικό αφήγημα για το παρόν νομοσχέδιο ότι, είναι η ΝΔ που δήθεν για πρώτη φορά στη χώρα έρχεται να βάλει τάξη στο τοπίο των ΜΜΕ, να βάλει κανόνες, να ενισχύσει τη διαφάνεια μέσα από τα Μητρώα επιχειρήσεων Τύπου, τα οποία δευτερογενώς καθορίζουν και το πού θα διανέμεται η κρατική διαφήμιση.»

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, του υπενθύμισε ότι δεν πρωτοπορεί, καθώς το Μητρώο online media του νόμου Παππά (4339/2015) υπάρχει εδώ και χρόνια, όπως και το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου του ν. 4487/2017. «Πάνω σε αυτή την κουλτούρα καταγραφής που δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεστε σήμερα και ξανανομοθετείτε», εξήγησε.

Για να συνεχίσει, λέγοντας για τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι: «τα μητρώα αυτά τα γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας στο μοίρασμα των 40 εκατομμυρίων της Λίστας Πέτσα, με τα δωράκια, αλλά ταυτόχρονα και τους αποκλεισμούς Μέσων Ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση. Δώσατε όπου θέλατε, όσα θέλατε, με τηλέφωνα στο γραφείο του κ. Πέτσα, όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε».

Ερμηνεύοντας το γιατί η κυβέρνηση παριστάνει σήμερα «τον άτεγκτο θεματοφύλακα της διαφάνειας και των κανόνων στα ΜΜΕ», υποστήριξε ότι: «είναι πλέον τόσο ηχηρά τα χαστούκια από την Ε.Ε. και συνολικά από το διεθνές περιβάλλον, που σπεύδετε επικοινωνιακά να σώσετε έστω και το ελάχιστο από την στραπατσαρισμένη αξιοπιστία σας και τον δήθεν φιλελευθερισμό μιας από τις πιο κυνικές και αδίστακτες κυβερνήσεις που έζησε ο τόπος, που έριξε τη χώρα στη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού παραλληλίζουν την εποχή μας με τη Χούντα των συνταγματαρχών για το θέμα των υποκλοπών, που βάζει βόμβα στη Δημοκρατία μας. Νομοθετείτε για να καθησυχάσετε την ευρωπαία Επίτροπο κ. Γιούροβα που σας έχει βάλει χέρι για το κράτος δικαίου και, ταυτόχρονα, βάζετε το ΕΣΡ να θεσπίσει κορσέ στην ερευνητική δημοσιογραφία», αναφερόμενος στον πρόσφατο, προβληματικό κώδικα δεοντολογίας που δημοσίευσε το ΕΣΡ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη συνέχεια, σχολίασε επί μέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, που αποτελούν προεκλογικά δώρα στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, με την οποία η ΝΔ φέρνει για δεύτερη φορά μείωση στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που υποχρεούνται να έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, που από 400 που εξασφάλιζε ο νόμος Παππά, πέφτουν πλέον στους 300. Επιπλέον, ζήτησε εξηγήσεις από τον Υφυπουργό, χωρίς να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις, προς τι η νομοθέτηση επιτροπής ελέγχου τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη μηχανισμοί αυτορρύθμισης μέσω πειθαρχικών κυρώσεων στις δημοσιογραφικές ενώσεις, ασκώντας παράλληλα κριτική για την τοποθέτηση ιδιωτικού ιδρύματος στην προεδρία της επιτροπής, τη συμμετοχή του πλήρως αναρμόδιου ΕΣΡ, τον έλεγχο του Υφυπουργού στην τοποθέτηση εκπροσώπων των ΑΕΙ στην επιτροπή και τη σύγκρουση συμφερόντων από την παρουσία σε αυτήν εργοδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Έντονη κριτική άσκησε ο Μάριος Κάτσης και στη διάταξη για απαλλαγή των εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ από την υποχρέωση να δηλώνονται οι μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, προκειμένου να ενταχθούν στα Μητρώα, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, μόνο τη διαφάνεια δεν εξυπηρετεί… Παράλληλα, χαρακτήρισε ως βόμβα στο επιχειρείν, τη διάταξη που θέτει σε ομηρεία τον επιχειρηματικό κόσμο και τη μεσαία τάξη που δήθεν υπερασπίζεται η ΝΔ, καθώς ουσιαστικά τους λέει: «αν θέλεις να αγοράσεις τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο από ένα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι μπορεί ο ιδιοκτήτης του καναλιού να μπει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας σου προκειμένου να πληρώσει το διαφημιστικό χρόνο».

Όσον αφορά τη διάταξη για παράταση της προθεσμίας μετά την οποία θα πρέπει να γίνεται πλέον εκπομπή αποκλειστικά σε σήμα High Definition από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει να έχει γίνει ήδη από τις αρχές του 2022, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι η ΝΔ δήθεν ευαγγελίζεται ότι αναβαθμίζει τη χώρα, την ίδια ώρα που την κρατάει πίσω στις τεχνολογικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας να βλέπουν τα τοπικά κανάλια σε κακής ποιότητας σήμα και ταυτόχρονα τα πανελλαδικά κανάλια συνεχίζουν να λαμβάνουν και κρατική αποζημίωση μέσω της κοινοπραξίας DIGEA που έχουν συστήσει, λόγω της σύμβασής της με το Δημόσιο που προέβλεπε να έχει ήδη αλλάξει η τεχνολογία σε πιο προηγμένες μορφές (DVB-T2).

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πλέον, κάθε τρεις και λίγο κάποια επιτροπή της Ε.Ε. βάζει την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο στόχαστρο για διαρκή παρέκκλιση από τις θεμελιώδεις αξίες των δημοκρατικών θεσμών. Σύντομα, αυτή η κατρακύλα θα σταματήσει, με την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. που έβαλε καθαρούς κανόνες στα θέματα των ΜΜΕ και το πλήρωσε με πολιτικό κόστος, θα είναι ο κορμός τη κυβέρνησης της επόμενης μέρας που θα εξασφαλίσει συνθήκες ομαλότητας και διαφάνειας και στους εργοδότες των ΜΜΕ και στους εργαζόμενους. Μπορεί να υπήρξαμε ορισμένες φορές άδικοι σε κάποιος χειρισμούς σε σχέση με τα ΜΜΕ και δεν αναφέρομαι στον διαγωνισμό. Πλέον είμαστε σε μια διαφορετική φάση και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάντια του Τύπου επί καθεστώτος Μητσοτάκη είναι ντροπή για τη χώρα και πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα