Παρασκευή, 29/03/2024 | 08:21

Γρίπη και κοκτέιλ ιώσεων πλήττουν παιδιά και ενήλικες

297 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/12/2022, 1:37 μμ | 0 σχόλια

Δραματικές γιορτές περνούν πολλές ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης και του κοκτέιλ των εποχικών ιώσεων, που οδηγούν δεκάδες παιδιά στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με επίμονο πυρετό ή βήχα, απόρροια -σε πολλές περιπτώσεις- σοβαρών μικροβιακών επιπλοκών.

Μαύρα Χριστούγεννα πέρασαν εκατοντάδες οικογένειες που βρέθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων, καθώς τα παιδιά τους είχαν προσβληθεί από γρίπη, ή άλλες εποχικές ιώσεις (αναπνευστικούς εποχικούς ιούς όπως αδενοϊούς, ρινοϊούς, RSV κ.ά.).

Γεμάτες παιδιατρικές κλινικές, ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα καταγράφουν, όμως, και πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, στην οποία οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η κατάσταση, όπως λένε, αναμένεται να επιδεινωθεί στις αργίες της Πρωτοχρονιάς.

Παραμονή Χριστουγέννων η αναμονή στο «Αγλαΐα Κυριακού» ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν μεταφέρθηκαν στην εφημερία του Παίδων «Αγία Σοφία».

Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση παιδιών ακόμη και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε στις ημέρες των αργιών και εξαιτίας των αδειών του υγειονομικού προσωπικού.

«Ασφυξία» επικράτησε το Σάββατο (24/12) παραμονή Χριστουγέννων στο Νοσοκομείο “Αγλαϊα Κυριακού”. Η αναμονή γονιών και παιδιών για εξέταση ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ -σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)- από τα Επείγοντα πέρασαν περίπου 700 παιδιά.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η προσέλευση, ώστε το πρωί των Χριστουγέννων (25/12) οπότε έληξε η εφημερία του νοσοκομείου, τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει την εφημερία του.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα (Κυριακή 25/12) και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα 26/12), προσήλθαν για εξέταση 700 παιδιά μόνο στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η αναμονή ξεπερνούσε τις πέντε ώρες.

Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νοσοκομείο προσέλευση παιδιών, τη Δευτέρα (26/12) στο Παίδων Πεντέλης που εφημέρευε, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Μεγάλος αριθμός προσελεύσεων στα ΤΕΠ, μικρός αριθμός εισαγωγών
Παρά τον τεράστιο όγκο προσέλευσης περιστατικών στα νοσοκομεία Παίδων, ήταν ελάχιστες οι εισαγωγές για νοσηλεία. Από τα 700 παιδιά που βρέθηκαν στα ΤΕΠ του «Αγία Σοφία» περίπου τα 60 εισήχθησαν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Ταλαιπωρία υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν μικρότερη», καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Θεσσαλονίκη: Βούλιαξαν οι παιδιατρικές κλινικές
Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει παιδιατρικά Νοσοκομεία, όπως η Αθήνα. Ωστόσο εκατοντάδες παιδιά μέσα στις γιορτές πέρασαν από τα Παιδιατρικά Επείγοντα και τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γεννηματάς και Ιπποκράτειο.

Τα παιδιά παρουσίαζαν κυρίως γρίπη και επιπλοκές μικροβιακών ιώσεων, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Κάποια νοσηλεύθηκαν και με κορονοϊό. Έτσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές, αν και δεν αναπτύχθηκαν ράντζα, όπως στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:
ΑΧΕΠΑ: Στην παιδιατρική κλινική 32 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 30 παιδιά με βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό. Ενδεικτικά σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 120 παιδιά για εξέταση και εισάγονται περίπου 20.

Παπαγεωργίου: Διαθέτει μία παιδιατρική κλινική 35 κλινών. Στις εφημερίες προσέρχονται περί των 110 παιδιά κυρίως με ιώσεις (βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό και εισάγονται περί τα 20 παιδάκια με σοβαρότερα συμπτώματα. Τα νοσηλευόμενα παιδιά είναι 30 με 35. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Διαθέτει δύο παιδιατρικές κλινικές των 32 κλινών η κάθε μία. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 120 παιδιά κυρίως από ιώσεις. Πριν την έξαρση προσέρχονταν 80 παιδιά. Εισάγονται περί τα 20 παιδιά. Τα περισσότερα με τις εν λόγω ιώσεις. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Γεννηματάς Θεσσαλονίκης: Υπάρχει μία παιδιατρική κλινική 34 κλινών. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 90 παιδιά κυρίως με βρογχιολίτιδα, κορονοϊό, πνευμονίες, γρίπη. Εισάγονται περί τα 10 και νοσηλεύονται λιγότερα των 30 παιδιών.

Πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα