Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:23

Απάντηση στον δήμο Αρταίων για το έργο του φυσικού αερίου στην Άρτα

254 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/12/2022, 1:23 μμ | 0 σχόλια

Με σκοπό την ορθή ενημέρωση των πολιτών για το έργο του φυσικού αερίου στην Άρτα και προς αποκατάσταση της αλήθειας μετά τις αβάσιμες αναφορές σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Αρταίων στις 29/11/2022, η ΔΕΔΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η ΔΕΔΑ, με έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ τα οποία χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια, εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αναπτύσσει ενεργειακές υποδομές κομβικής σημασίας σε επτά Περιφέρειες της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι και η Περιφέρεια Ηπείρου όπου θα πραγματοποιηθούν έργα κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 32,8 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη από τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα είναι πολλαπλά για την τοπική κοινωνία και οικονομία: Το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μειώνεται σημαντικά. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων βελτιώνεται, ενώ η ανάπτυξη και η απασχόληση ενισχύονται. Κινητοποιούνται μεγάλες επενδύσεις και δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ενώ, λοιπόν, θα ανέμενε κανείς ότι η δημοτική αρχή Αρταίων, θα είχε προσμονή για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο όπως είναι η έλευση του φυσικού αερίου, η στάση της εξέπληξε δυσάρεστα. Ως φαίνεται, προτεραιότητά της είναι η «ομορφιά» των δρόμων. Η επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η παροχή στους πολίτες μιας φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, η ελάφρυνση του προϋπολογισμού των οικογενειών και των επιχειρήσεων, η δυνατότητα ανάπτυξης βιομηχανικών μονάδων και δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, είναι για εκείνη έννοιες αδιάφορες.
Προφανώς, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, οι Σέρρες, η Λαμία και δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας που προτίμησαν το φυσικό αέριο έναντι της καλαισθησίας των δρόμων έχουν δημάρχους με… κακή αισθητική.

Επιπλέον, για την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων από αβάσιμες αναφορές στο δελτίο Τύπου του δήμου Αρταίων, αποσαφηνίζονται τα ακόλουθα:
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ δεν συναντήθηκε με «υπηρεσιακά στελέχη» του δήμου Αρταίων, αλλά με τον δήμαρχο Άρτας, παρουσία στελεχών των δύο πλευρών.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΑ επισκέφθηκαν την Άρτα τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του έργου ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μάλιστα, η επίσκεψη στον δήμο Αρταίων έγινε με πρωτοβουλία της ΔΕΔΑ. Ο ίδιος ο δήμαρχος προτίμησε να αποχωρήσει από τη συζήτηση εντός του Δημαρχείου του. Άρα, η εκ των υστέρων πρόσκληση για διάλογο είναι προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.

Η ΔΕΔΑ ενημερώνει εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν «εγκριτικές» αρμοδιότητες, αλλά οφείλουν με τη στάση τους να συμβάλλουν στη διασφάλιση καλής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων προς όφελος των πολιτών. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΔΕΔΑ και το πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερους από 20 δήμους σήμερα.

Η ΔΕΔΑ δεν παραθέτει «αιτιάσεις για δημιουργία υποδομών υποδοχής φυσικού αερίου», αλλά αναπτύσσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που υλοποιείται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, με την κατασκευή 2.000 νέων χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών.

Ο σχεδιασμός της όδευσης των έργων φυσικού αερίου γίνεται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές. Τα έργα αυτά αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και δεν θα πρέπει να συγχέονται με άλλα έργα που αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, π.χ. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η ΔΕΔΑ διαβεβαιώνει τους πολίτες της Άρτας ότι το φυσικό αέριο θα έρθει στην πόλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.
Προεκλογικά τρυκ ή απειλές για παρεμπόδιση του έργου δεν μας ακουμπούν. Ο νομοθέτης έχει, άλλωστε, προβλέψει την αδυναμία παρεμπόδισης του έργου των εταιρειών που οδηγούν στην ανάπτυξη της χώρας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα