Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:44

Θανάσης Καββαδάς προς Πολωνούς Βουλευτές: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης

372 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/12/2022, 5:28 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς προς Πολωνούς Βουλευτές: «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με αποφασιστικότητα και διεθνείς συμμαχίες» – 

Ομιλία στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Εισηγητής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Κατά τη συζήτηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς γεωπολιτικής σημασίας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία διαπιστώθηκαν ομοιότητες στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες, καθώς αμφότερες αποτελούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην εισήγησή του ο Βουλευτής τόνισε ότι οι δυο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις, καθώς είναι εταίροι στη Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη στο ενεργειακό πεδίο και στη βασική στρατηγική επιλογή του περιορισμού της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα επιβάλλει στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ένα συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς που δεν θα υπονομεύει τη συνοχή της συμμαχίας.

Επεσήμανε ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, αφού υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, που έχουν ως στόχο όχι μόνο την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών αλλά και την αμφισβήτηση των σταθερών του διεθνούς συστήματος ασφαλείας.

Αναφέρθηκε στο Αιγαίο, λέγοντας ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας είναι όχι απλά καθημερινές, αλλά πολλαπλές, ενώ στο επίπεδο των δηλώσεων, οι προκλήσεις είναι επίσης πολλαπλές καθημερινά.

Τόνισε ότι η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα σύνορα και την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, φτάνοντας να λέει ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι ελληνικά, και να απειλεί ότι θα στείλει πυραύλους, καθώς και ότι «θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά» – εννοώντας ότι θα εισβάλει ξαφνικά στη χώρα μας. 

Πρόσθεσε ότι η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας είναι πανταχού παρούσα και ένα παράδειγμα που το επιβεβαιώνει είναι και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, όπου γίνεται ταυτόχρονα και εργαλειοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λιβύη.

Υπενθύμισε ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ΟΗΕ έχουν διακηρύξει ότι η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για την υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου, ενώ τόνισε ότι είναι αυταπόδεικτο το γεγονός ότι το μνημόνιο αυτό παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επανέλαβε τη θέση της χώρας μας να στηριχθεί η Λιβύη για να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα, ενώ αντίθετα, η Τουρκία αντιμετωπίζει το διεθνές δίκαιο a la carte, αφού δεν αναγνωρίζει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια υβριδική θάλασσα στην οποία τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Ο Βουλευτής παραλλήλισε αυτήν τη στάση της Τουρκίας, με την πιθανότητα κάποια άλλη αναθεωρητική δύναμη να θεωρήσει κάποια στιγμή ότι η Βαλτική είναι μια υβριδική θάλασσα στην οποία δεν έχουν εφαρμογή οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και να θέσει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πολωνίας.

Ένας παραλληλισμός όχι και τόσο αυθαίρετος, όπως είπε, που γίνεται για να καταδείξει την ανάγκη χώρες που αποτελούν πυλώνες και παράγοντες σταθερότητας να είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε ότι η προσήλωση όλων μας σε αυτούς τους κανόνες υπηρετεί το στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα αναζητά τη στήριξη των συμμάχων της, με στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτές που έχει κάνει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Κύπρο.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας τόσο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και της Ευρώπης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η  ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  αποτελεί ευρωπαϊκή επιλογή.

Επιπλέον, ανέφερε, στρατηγική επιλογή αποτελεί και η  αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2019 έχουν προχωρήσει στη δημιουργία σημαντικών ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα, όπως ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης LNG και αεριοποίησης.

Τόνισε ότι, μέσω του αγωγού που θα φτάνει στην Αλεξανδρούπολη, ο σταθμός θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύει φυσικό αέριο τόσο προς την ελληνική αγορά όσο και προς τη βαλκανική μέσω άλλων αγωγών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην υπογραφή, πριν 3 χρόνια, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μνημονίων συνεργασίας για την ανάπτυξη ηλεκτρικής διασύνδεσης και αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και στο σχεδιασμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μια βιώσιμη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με βάση την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, η οποία, όπως είπε, μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ειρήνη και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ίδιας της Ευρώπης.

Τέλος, τόνισε ότι μια νέα πηγή κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης μπορεί να είναι τα  ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις περιοχές που η Ελλάδα έχει διαθέσει για έρευνες, όπως αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την Exxon Mobil.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια περιοχή που αποτελεί ζωτικό χώρο για την Ευρώπη αλλά και για τη αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης.

Όπως άλλωστε και για την ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η δική μας κουλτούρα, η ευρωπαϊκή κουλτούρα, επιβάλλει την επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα