Πέμπτη, 18/04/2024 | 20:49

Ο Ιρανός που ενέπνευσε την ταινία «Terminal» πέθανε στο αεροδρόμιο όπου έζησε για… 18 χρόνια!

458 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/11/2022, 10:39 πμ | 0 σχόλια

Στο γαλλικό αεροδρόμιο όπου πέρασε 18 χρόνια από τη ζωή του άφησε την τελευταία του πνοή ο Μεχράν Καρίμι Νασερί, ο Ιρανός άνδρας που ενέπνευσε την ταινία «The Terminal» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

Ο Νασερί μετέτρεψε μια μικρή γωνιά του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ σε σπίτι του το 1988 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2006, αρχικά εξαιτίας ενός νομικού «αδιεξόδου» και έπειτα από επιλογή. Μετά από κάποια χρόνια η γαλλική κυβέρνηση παραχώρησε στον Νασερί το δικαίωμα να ζει στη επικράτειά της, όμως ο Ιρανός επέστρεψε στο γνώριμό του περιβάλλον πριν από μερικές εβδομάδες, όπου κατέληξε από έμφραγμα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Πρακτορείο.

Ο Μεχράν Καρίμι Νασερί γεννήθηκε το 1945 στην επαρχία Χουζιστάν του Ιράν και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με σκοπό να βρει τη Βρετανίδα μητέρα του.

Πέρασε μερικά χρόνια στο Βέλγιο, έχοντας προηγουμένως απελαθεί από αρκετές άλλες χώρες – μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ολλανδία και η Γερμανία- επειδή δεν είχε τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατόπιν, ταξίδεψε στη Γαλλία, και… εγκαταστάθηκε στο Τέρμιναλ 2F του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ. Στο ασυνήθιστο «σπίτι» του, περιστοιχισμένος με τα καρότσια με τα υπάρχοντά του, ο Νασερί περνούσε τις ώρες του σε ένα παγκάκι διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες και γράφοντας για τη ζωή του σε ένα σημειωματάριο. Οι σημειώσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση για την αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε το 2004.

Η ιστορία του τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ και, στη συνέχεια, κέντρισε το ενδιαφέρον του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος σκηνοθέτησε την ταινία «The Terminal» με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του φιλμ, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο άρχισαν να ταξιδεύουν στη Γαλλία μόνο και μόνο για να μιλήσουν τον Νασέρι, ο οποίος χρησιμοποιούσε τότε το όνομα «Σερ Άλφρεντ». Σύμφωνα με τη Le Parisien, υπήρξε μια εποχή που ο Ιρανός έδινε έξι συνεντεύξεις την ημέρα.

Παρότι του χορηγήθηκε τελικά προσφυγικό άσυλο το 1999 και του επετράπη να μείνει στη Γαλλία, ο Νασερί παρέμεινε στο αεροδρόμιο μέχρι το 2006, όταν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω ασθενείας. Κατόπιν ο Νασερί έζησε κάποια χρόνια σε ένα ξενοδοχείο, χρησιμοποιώντας τα χρήματα που του δόθηκαν από την παραγωγή της ταινίας, όπως εξηγεί η Liberation.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε πως ο Νασέρι επέστρεψε στο αεροδρόμιο πριν από μερικές εβδομάδες, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Στην κατοχή του βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ-φωτο: protothema.gr Με πληροφορίες από BBC

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα