Σάββατο, 20/04/2024 | 14:54

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Μεγαλειώδης Απεργιακή Συγκέντρωση

275 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/11/2022, 8:34 πμ | 0 σχόλια

Μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Παλιά ΚΤΕΛ Πρέβεζας από σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.  Στη μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων ετών χαιρετισμό απηύθυναν : η Μαλεζά Ζήνα, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας, ο Νάνος Βαγγέλης, γραμματέας του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας , ο Τσέγγος Νίκος , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Πρέβεζας και ο Καραμάνης Ανδρέας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Στη κεντρική ομιλία ο Πρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μισιρλής Γιώργος  τόνισε ότι : « δεν προσαρμοζόμαστε στη βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν , διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, φθηνά είδη πρώτης ανάγκης, φθηνό ρεύμα και καύσιμα.  Η σημερινή μεγαλειώδης συγκέντρωση πρέπει να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα κόντρα στους επιχειρηματικούς όμιλους, στη κυβέρνηση  και τις κυβερνητικές αυταπάτες της εναλλαγής, σε νέους ή παλιούς λυτρωτές.  Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα χρειαζόμαστε μαζικά, μαχητικά συνδικάτα που θα συσπειρώνονται καθημερινά δυνάμεις στο δικό μας ταξικό συμφέρον.»

Ακολούθησε πορεία που κατέκλυσε τους δρόμους της πόλης με συνθήματα. 

Για την Ε.Γ. του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας             

Ο Πρόεδρος

Μισηρλής Γεώργιος

Ομιλία του Βαγγέλη Νάνου 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Την ώρα που  η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια καταληστεύει το μεροκάματo, αυτοί παρουσιάζουν ανάπτυξη 5,3%! Οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν αυξήσεις 200 και 300% ! 152 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του ’22 είχαν καθαρά κέρδη 5,4 δισ., υπερδιπλάσια όλου του 21 που ήταν 2,5 δις! 7δις κέρδη είχαν μόνο οι ιδιωτικοί πάροχοι του ρεύματος στα δύο χρόνια και 2,7 δις επιδότηση μόνο το Σεπτέμβριο, αλλά οι τιμές του ρεύματος δεν μπορούν να πέσουν..!  Οι τουριστικές επιχειρήσεις κάνουν πάρτυ κερδών, αλλά οι αμοιβές και η εργασία των εργαζόμενων στον τουρισμό χειροτερεύουν και επιστρέφουν στο 12ωρο!!! 75 δις θα δοθούν σε «επενδυτές» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χρέη επιχειρήσεων διαγράφονται, όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται με νέα πρόστιμα γιατί καθυστέρησαν τη δόση της εφορίας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια αναδιανομή πλούτου, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, την αναδιανομή αγορών και περιοχών, ώστε να ενισχυθούν στον ανταγωνισμό με τις άλλες. 

Τα κέρδη αυτά χτίζονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος. Το έδαφος αυτό έχει λιπανθεί με το λίπασμα της δουλειάς –λάστιχο. Το 52% των προσλήψεων είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Το έδαφος αυτό είναι στρωμένο με μισθούς πείνας με 5 στους 10 μισθωτούς να δουλεύουν με κάτω από 500 ευρώ. Οι επενδύσεις τους γίνονται σε ένα έδαφος όπου η εργοδοσία έχει το ελεύθερο να ανακυκλώνει το εργατικό δυναμικό χωρίς καμιά υποχρέωση πέρα από το μεροκάματο ξεροκόμματο. Το έδαφος λοιπόν είναι στρωμένο για την εργοδοσία από ένα νομοθετικό πλαίσιο πολυεργαλείο που ψηφίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Η παραπάνω εικόνα διαμορφώνεται σε μια χρονιά που το ΑΕΠ καταγράφει αύξηση κοντά στο 8,5%.

Αποδεικνύεται παραμύθι ότι η αύξηση των κερδών θα φέρει βελτίωση και στους εργαζόμενους ή μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ευημερία. 

Η απάντησή τους είναι η κοροϊδία των  αυξήσεων και  τα κουπόνια της ζητιανιάς…

Το «πακέτο ανακούφισης» για 10 εκατ. εργαζομένους ήταν μόλις 5,5 δισ. με κυρίαρχο μέτρο την ελεημοσύνη των voucher και pass, που και αυτά στην ουσία αποτελούν επιδόματα στήριξης για το κεφάλαιο, καθώς μέσω των εργαζομένων καταλήγουν στα ταμεία των ιδιωτικών πάροχων προκειμένου να μείνουν υψηλές οι τιμές και να διατηρηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ώρα που ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ να διεκδικήσουμε αυξήσεις με βάση τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη και τα όρια της οικονομίας τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τα αιτήματά μας δεν πρέπει να υποταχτούν στα «όρια της εθνικής οικονομίας τους» και του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, θεωρώντας μη αναστρέψιμες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές και ζητώντας ψίχουλα, που δεν καλύπτουν καν τις απώλειες από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αντί να οργανώσει αγώνες ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι, για μια ακόμα φορά είναι σε ρόλο πυροσβέστη και υπεύθυνου εταίρου!   

Διεκδικούμε:

  • ΣΣΕ παντού με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς / συντάξεις –Κανένας απλήρωτος. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις  επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά και αναλογική αύξηση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 
  • Να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή και διατροφική φτώχεια, την κατοικία τώρα! Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα. Καμιά διακοπή. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και όλων των φόρων για τους εργαζομένους. Κατοχύρωση του δικαιώματος σε στέγη, ενέργεια, νερό για όλους και όλες. Όχι στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων. 
  • Επιστροφή των κρατικών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν στο Δημόσιο, χωρίς αποζημίωση – (Έξω οι ιδιώτες από Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές) – Εργατικός έλεγχος  για να λειτουργούν σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας και όχι του καπιταλιστικού κέρδους. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ. – Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων.
  • Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια δημόσιες και δωρεάν – όχι στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Τέρμα στην καταστολή, διώξεις, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, παρακολουθήσεις, στην επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία. Κατάργηση του ν Χατζηδάκη.. 
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο τώρα! Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Απεμπλοκή τώρα από το πόλεμο. Όχι στον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ! 

Δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια του πολέμου για τους ανταγωνισμούς των αστικών συμφερόντων παγκόσμια και στην περιοχή. Η αδράνεια σημαίνει συνέχιση της κατρακύλας μας. Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εκλογές από τους πολιτικούς που αποδέχονται το πλαίσιο της ΕΕ και της πολιτικής του κεφαλαίου. 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ –  ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!

Με εργατικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής και ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Η ελπίδα βρίσκεται στα αγωνιστικά σκιρτήματα στην Μαλαματίνα, την e-food, την Cosco, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανυπότακτη νεολαία.

Με τον οργανωμένο λαό μπροστά και με κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του.

Για ένα πανεργατικό ξεσηκωμό κόντρα στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την αστική πολιτική. Για να αποσταθεροποίησουμε τη κυβέρνηση και τη πολιτική της από τα κάτω με τους αγώνες μας ενάντια στο αποπροσανατολισμό των αντιθέσεων τους που βγαίνουν στην επιφάνεια ειδικά μέσω της σαπίλας που ζούμε τις τελευταίες μέρες αλλά και του  τοξικού κλίματος που καλλιεργούνε.

Το δίλημμα είναι εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους; 

Για να ζήσει ο λαός πρέπει να χάσει κέρδη το κεφάλαιο και εξουσία οι πολιτικοί του υπηρέτες, οι κυβερνήσεις . Να αλλάξει η σχέση μισθών-κερδών υπέρ των μισθών. Οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον μοιραζόμαστε!

 

Να συνεχίσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα, μαχητικά, ταξικά και ενωτικά

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα