Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:02

Από τα Γιάννενα ξεκινά η ερευνητική γεώτρηση εντός του 2023 – Άπλωσε καλώδιο η Exxon Mobil

371 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2022, 11:21 πμ | 0 σχόλια

H διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι στο οικόπεδο των Ιωαννίνων που διαχειρίζεται η Energean είναι το ωριμότερο πρότζεκτ ανάμεσα σε εκείνα που περιλαμβάνει το ελληνικό up stream που βγαίνει στο προσκήνιο με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα. Υπάρχει και ένα ακόμη ωριμότερο, το μπλοκ στο Κατάκολο με τον ίδιο operator για το οποίο όμως εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ την τελευταία τριετία!

Το έναυσμα για το νέο γύρο σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχθές σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Χθες επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός με την έκδοση της NAVTEX για την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift της Νορβηγικής PGS που επιστράτευσε η Exxon Mobil. Η NAVTEX προβλέπει ότι από χθες 8 Νοεμβρίου δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift που ξεκίνησε να απλώνει καλώδιο μήκους 12 χιλιομέτρων να αναπτύξει όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για τις σεισμικές έρευνες.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων τρισδιάστατων δεδομένων από 6.500 χιλιόμετρα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός την προηγούμενη Άνοιξη, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τον χρόνο των ερευνητικών γεωτρήσεων που έχει προσδιοριστεί για το 2025. Υπολογίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων θα μπορεί να πάρει στα χέρια της όλα τα δεδομένα των ερευνών που πραγματοποιεί η Νορβηγική PGS αρχές της νέας χρονιάς.

Οι άλλες παραχωρήσεις

Με βάση το πρόγραμμα και τα ορόσημα των ερευνών που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η εκτέλεση σεισμικών ερευνών θα διαρκέσει από 1 έως 2 χρόνια από σήμερα, οι διερευνητικές γεωτρήσεις από 3 έως 4 χρόνια και από 6 έως 7 χρόνια η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ενεργές παραχωρήσεις, τα Ιωάννινα όπως προαναφέρθηκε είναι ο πλέον ώριμος σχεδιασμός καθώς η ερευνητική γεώτρηση δρομολογείται μέσα στο α΄εξάμηνο του 2023 και θα είναι διάρκειας 1 έως 1,5 χρόνο. Επίκεινται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η ανάπτυξη κοιτάσματος προσδιορίζεται για την περίοδο 2024 -2025 ώστε η παραγωγή να ξεκινήσει τέλη 2025 αρχές 2026.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα