Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:29

Θανάσης Καββαδάς: 250 ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας μέχρι 20/12

312 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/11/2022, 5:36 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «250 ευρώ σε 2.300.000 ευάλωτους συμπολίτες μας μέχρι 20/12 – Πάνω από 7% αύξηση συντάξεων από την αρχή του έτους –  3% μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης «μάχιμης πενταετίας» για όλους τους ένστολους

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και άλλες διατάξεις. 

Ο Βουλευτής σχολίασε ότι είναι η τέταρτη φορά που η Βουλή καλείται να συζητήσει μια βαθιά, ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της εργασίας, της ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας, και ότι είναι δύσκολο να αναφέρει κανείς όλες τις πολλές και σημαντικές θετικές διατάξεις, που θα ωφελήσουν εκατομμύρια πολίτες όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού αφορούν τόσο έκτακτες ρυθμίσεις όσο και πάγιες, βαθιές και θετικές μεταρρυθμίσεις. 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι:

  • Ενισχύονται, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι συνάνθρωποί μας με 250 ευρώ, αντί για 200 ευρώ που ίσχυαν. 

Η ενίσχυση αφορά συγκεκριμένα χαμηλοσυνταξιούχους, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας, ώστε αυξάνονται σημαντικά οι δυνητικά δικαιούχοι, μακροχρόνια ανέργους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, 36.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, 225.000 ωφελούμενους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  • Αυξάνονται οι συντάξεις.

Η αναπροσαρμογή θα αρχίσει από την πρώτη Ιανουαρίου 2023 και η αύξηση θα ισούται περίπου με το μισό του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του πληθωρισμού  του προηγούμενου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αύξηση άνω του 7% ενώ μεσοπρόθεσμα θα ωφεληθούν χιλιάδες ακόμα από τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς.

  • Μειώνονται εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 – με μείωση 0,9% – συνεχίστηκε με μείωση 0,5% τον περασμένο Ιούνιο και τώρα ολοκληρώνεται με μία γενναία μείωση 3%.

  • Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. 

Ο Βουλευτής τόνισε ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις θετικές ρυθμίσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών, ενώ υπάρχουν και άλλες οι όποιες έμμεσα θα συμβάλλουν πολλαπλά στην πραγματική οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και, κατ’επέκταση, την ευημερία. Ενδεικτικά ανέφερε:

  • Μείωση από 67% σε 50% του ποσοστού αναπηρίας άνω του οποίου συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα δικαιούνται να λάβουν παροχές αναπηρίας. 
  • Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενισχύσει την πλήρη απασχόληση και για το σκοπό αυτό, από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών θα επιδοτούνται κατά 40%, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σημαντικότερη από τις οποίες είναι να διατηρήσει η επιχείρηση κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για την περίοδο της επιδότησης. 

  • Επέκταση της ειδικής άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες και στον ιδιωτικό τομέα. 

Ο Βουλευτής τόνισε ότι σε μια χώρα που λέμε διαρκώς ότι απειλείται από την υπογεννητικότητα, η πολιτεία πρέπει έμπρακτα να συνδράμει τους γονείς, γι’ αυτό και η ειδική άδεια μητρότητας, επεκτείνεται ενώ, κατά τη διάρκειά της, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης καταβάλει κάθε μήνα τον κατώτατο μισθό καθώς και αναλογία δώρων και επιδόματος αδείας. Η μητέρα μπορεί να μεταβιβάσει στο σύζυγο έως και 7 μήνες της ειδικής άδειας, με την προϋπόθεση και αυτός να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. 

  • Αύξηση των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό δόσης τουλάχιστον 50 ευρώ. 
  • Μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων απαιτήσεων ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ από 20 χρόνια σε 10, ενώ από το 2026 θα μειωθεί στα 5 χρόνια.

Ο Βουλευτής στη συνέχεια ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, πέρα από το έντονο κοινωνικό πρόσημο, έχει διατάξεις που αποσκοπούν στην απλοποίηση της νομοθεσίας, μέσα από τη συστηματοποίησή της. 

Ενδεικτικά ανέφερε ότι διευκολύνεται η απονομή σύνταξης σε πολίτες που έχουν διαδοχική ασφάλιση, ένα πρόβλημα που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα γνωστό δυστυχώς και στα βουλευτικά γραφεία. Ανέφερε ότι η γραφειοκρατία έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια όμως τώρα έχουμε μια ακόμα καλή ρύθμιση, διότι είναι θέμα και ηθικής τάξης οι πολίτες να εξυπηρετούνται και να παίρνουν γρήγορα τη σύνταξή τους, που πλήρωναν χρόνια, για να μπορούν να ζήσουν. 

Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο φέρνει μία προς το δικαιότερο αλλαγή στη νομοθεσία για τους ανέργους, αφού προβλέπει ότι πλέον ως περιστασιακή εργασία λογίζεται η πραγματοποίηση 70 ημερών απασχόλησης μέσα σε 12 μήνες, αντί για 70 ημερομίσθια. Έτσι, σχολίασε, δεν χάνουν την ιδιότητα του ανέργου άνθρωποι που μπόρεσαν να κερδίσουν λίγα χρήματα εργαζόμενοι σε κάποια part-time δουλειά. 

Αναφέρθηκε επίσης επιγραμματικά σε διατάξεις για:

  • το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά έως 6 ετών με αναπηρία ή διαταραχή, για την καλύτερη ένταξή τους και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης
  • την προστασία ευάλωτων πολιτών που έλαβαν καλόπιστα προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται  και βρέθηκαν άθελά τους να χρωστούν, και
  • την απαγόρευση διακρίσεων στην εργασία σε βάρος οροθετικών, μια απαράδεκτη πρακτική και επιστημονικά και κοινωνικά.

Ξεχωριστή αναφορά τέλος έκανε ο Βουλευτής, στην επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης της λεγόμενης «μάχιμης πενταετίας» για όλους τους ένστολους. Όπως είπε, μέχρι σήμερα, κάποιες κατηγορίες ένστολων μπορούσαν καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά να αναγνωρίσουν έως και 5 επιπλέον έτη ασφάλισης, ενώ τώρα η πρόβλεψη επεκτείνεται ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των ένστολων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι και ανεξαρτήτως του αν είναι μόνιμοι ή μη. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση, μέσα στο 2022, μια χρονιά δύσκολη σε διεθνές επίπεδο, απέδειξε ότι αξιοποιεί όλον το διαθέσιμο δημοσιονομικά χώρο για να στηρίξει και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. 

Διέθεσε 4,8 δις ευρώ για την ενεργειακή κρίση, 4,4 δις για την υγειονομική, αύξησε δύο φορές τον κατώτατο μισθό σε συνολικό ποσοστό 9,7%. 

Και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας. Να προχωρά σε αλλαγές, να δίνει λύσεις. 

Το νομοσχέδιο αυτό είναι δεδομένο ότι έχει την καθολική και ομόθυμη στήριξη όχι μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα