Πέμπτη, 28/03/2024 | 10:37

Ήπειρος: Λαθροκυνηγός από την Αλβανία εισήλθε στο Ελληνικό έδαφος & πυροβόλησε αγριόγιδα

320 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/10/2022, 11:36 πμ | 0 σχόλια

Σήμερα 7 Οκτωβρίου 2022 λαθροκυνηγός αλλοδαπός εισήλθε το πρωί από την Αλβανία στο Ελληνικό έδαφος στο όρος Γράμμος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι (Δήμος Κόνιτσας) και περιφέρεται στο ενδιαίτημα του ΑΓΡΙΟΓΙΔΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) στην περιοχή Σκοτάδι- Ροσντόλι, ιχνηλατώντας την περιοχή μετά κυνηγετικού σκύλου. Ευρισκόμενος πλησίον κοπαδιού αγριόγιδων πυροβόλησε τουλάχιστον μία φορά προς αυτά χωρίς όμως, λόγω της αποστάσεως, να έγινε γνωστό εάν είχε επιτυχία. Αυτή τη στιγμή (11.00 π.μ.) το περιστατικό της λαθροθηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιθανά να βρίσκονται και άλλοι λαθροθήρες μαζί του σε συγκεκριμένες θέσεις (καρτέρια).
Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή αυτή (συνοριακή γραμμή Ελλάδας- Αλβανίας στο όρος Γράμμος στα βράχια πάνω από το χωριό Πληκάτι), έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά. Το τελευταίο καταγράφηκε και δημοσιοποιήθηκε πέρυσι με τα σχετικά τεκμήρια (23/8/2021), δηλαδή φωτογραφία του λαθροκυνηγού με το σκοτωμένο αγριόγιδο φορτωμένο στο άλογο κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα προς την Αλβανία (η φωτογραφία που επαναδημοσιεύουμε εδώ).
Εκτιμάται ότι ο λαθροκυνηγός αυτός από τη στιγμή που θα διακόψει το λαθροκυνήγι, χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες και ίσως παραπάνω για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία από τα οποία προφανώς έχει εξορμήσει (Ραχόβη/ Rahove, Σταριά/ Starje και Ερσέκα/ Erseka.
Επειδή το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η θήρευση στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) από λαθροκυνηγούς εφορμώντας από την αλβανική επικράτεια συμβαίνει κατ εξακολούθηση και επειδή εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά και επειδή από την πλευρά της Ελλάδας εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης και της πορείας του λαθροκυνηγού δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς παρέμβασης για τη σύλληψή του:
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ κινηθεί κλιμάκιο ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ή ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ή ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ των ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ από τα Αλβανικά χωριά ΡΑΧΟΒΗ/ RAHOVE, ΣΤΑΡΙΑ/ STARJE και ΕΡΣΕΚΑ/ ERSEKA προς την κατεύθυνση της ορεινής διάβασης στο όρος ΓΡΑΜΜΟΣ μεταξύ των χωριών ΠΛΗΚΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΣΕΚΑΣ, προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης (ή οι δράστες).
Σημειώνουμε ότι η εξάσκηση της θήρας οποιουδήποτε είδους πανίδας στην Αλβανία απαγορεύεται και το κυνήγι του αγριόγιδου στην Ελλάδα με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο επίσης απαγορεύεται.
Η άμεση ενέργειά σας θα βοηθούσε τα μέγιστα στην προστασία της ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ και ειδικά την επιβίωση του εξαντλημένου από το έντονο λαθροκυνήγι πληθυσμού του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) που διαβιώνει στην ορεινή συνοριακή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο όρος Γράμμος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα