Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:38

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πρέβεζας: Ενημέρωση για τις αλλαγές στη διαδικασία αιτήσεων αναπηρικών συντάξεων του ΟΠΕΚΑ

402 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/10/2022, 4:23 μμ | 0 σχόλια

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πρέβεζας ενημερώνει για τις αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης των αναπηρικών παροχών σε χρήμα που διαχειρίζεται και χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ καθώς και στην ημερομηνία έναρξης καταβολής των παροχών (αρχικές-νέες αιτήσεις , αιτήσεις παράτασης, επιδείνωσης, αναθεώρησης) και διαχωρίζεται πλέον η πιστοποίηση αναπηρίας από την αίτηση για τις αναπηρικές παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, χωρίς να αλλάζει κάτι στις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας και ειδικότερα: α) νέες – αρχικές αιτήσεις, β) αιτήσεις ανανέωσης της γνωμάτευσης προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης αναπηρίας που ορίστηκε με αυτή, γ) αιτήσεις έκδοσης νέας γνωμάτευσης προκειμένου να πιστοποιηθεί επιδείνωση της πάθησης ή νέα πάθηση καθώς και αιτήσεις αναθεώρησης της Γ.Α.Π.Α., προκειμένου να συμπληρωθούν περαιτέρω στοιχεία που οδηγούν στη χορήγηση επιπλέον ωφελημάτων και παροχών που δικαιούται ο αιτών υποβάλονται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet ή απευθύνεται στο Κέντρο Κοινότητας (Κ.Κ.) , στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και στις Γραμματείες Κ.Ε.Π.Α.
Στην συνέχεια απευθύνεται σε ιατρό της επιλογής του ανάλογα με την πάθησή του για ηλεκτρονικό εισηγητικό φάκελο και ενημερώνεται για την ημερομηνία που θα περάσει από την επιτροπή.
Από τα ΚΕ.Π.Α. του e-ΕΦΚΑ θα εκδίδεται Γνωμάτευση Αναπηρίας ( Γ.Α.), στην οποία πιστοποιείται το ποσοστό αναπηρίας του αιτούντος.
Οπότε κάθε αίτημα για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία εξετάζεται μόνο μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας (παρ. 4, άρθρο 102, ν.4169/2022).

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα