Δευτέρα, 17/06/2024 | 18:31

Γιάννενα: Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

323 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/10/2022, 4:32 μμ | 0 σχόλια

Με την συμμετοχή εκατοντάδων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο» που φιλοξενείται στα Ιωάννινα.
Το συνέδριο διοργανώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.
Με τον χαιρετισμό ο κ. Πικραμμένος έκανε γνωστό ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού με εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών κα φορέων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του μίσους και του φανατισμού.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην χώρα μας με τις καλύτερες πρακτικές.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς σημείωσε ότι ο αντισηματισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο το οποίο προκαλεί ζημιά στο σύνολο του κοινωνικού ιστού. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος κυρίως μέσω του διαδικτύου. «Ότι είναι παράνομο στον φυσικό χώρο θα πρέπει να γίνει παράνομο και στον ψηφιακό» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης κανόνων.
Στο συνέδριο προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Πρόεδρο του IHRA Πρέσβη Ann Bernes.
O Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ ο αντισημιτισμός παραμένει μία διαχρονική ανοιχτή πληγή στο σώμα της ανθρωπότητας. «Το διαδίκτυο έδωσε νέα δυναμική στην εξάπλωση του φαινομένου. Ο κίνδυνος δημιουργίας αντισημιτικών στερεοτύπων είναι σαφής και ορισμένοι από τους παράγοντες είναι η άγνοια και η έλλειψη κριτικής σκέψης. Μάλιστα φτάνουν σε σημείο ευτελισμού του ολοκαυτώματος» ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Πρέσβης Γιώργος Πολυδωράκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στην ελληνική αντιπροσωπεία και στο Υπουργείο Εξωτερικών όπως και τον Δήμο Ιωαννιτών για την διοργάνωση του συνεδρίου.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού με την υιοθέτηση καλών πρακτικών που θα παρουσιαστούν και στο συνέδριο. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγκρότησης βάσης δεδομένων με τις πρακτικές αυτές», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ καλωσόρισε όλους τους συνέδρους, Έλληνες και ξένους που βρίσκονται στην πόλη. Αναφερόμενος στο συνέδριο σημείωσε ότι εστιάζει σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, το οποίο θα φωτίσουν σε όλες του τις διαστάσεις οι ομιλητές στη διάρκεια του συνεδρίου.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής.
«Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο τους Εβραίους. Αυτό που θέλουν να εξοντώσουν αυτές οι δυνάμεις είναι η δημοκρατία, ο ορθολογισμός, η ελεύθερη σκέψη… Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού οφείλει να είναι χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς καμία υπόνοια συζήτησης. Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει την καλύτερη γνώση του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως ο μαθητικός διαγωνισμός για το Ολοκαύτωμα που γίνεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα