Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:28

Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας: Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

480 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/09/2022, 1:25 μμ | 0 σχόλια

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία δεν παρουσίασε απλά ιστορικά γεγονότα αλλά έριξε “φως” σε λιγότερο γνωστές πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στον αύλειο χώρο της Παναγίας των Ξένων η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τα γεγονότα της Μικράς Ασίας και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής και η Προϊσταμένη Β’θμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Φανή Μπισκανάκη.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Σπύρος Πλουμίδης ο οποίος παρουσίασε γεγονότα, ιστορικά στοιχεία και αναζήτησε τις αιτίες που οδήγησαν από τη Μικρασιατική Εκστρατεία στην καταστροφή .


Στη συνέχεια ο Νίκος Αναστασόπουλος επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώθηκε στην άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα, τις συνθήκες διαβίωσής τους, την εξέλιξή τους αλλά και την αμφιλεγόμενη “Δίκη των Εξι” που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με την κατηγορία της υπαιτιότητας για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Δρ.Ιστορίας και ΠροΪστάμενος Γενικών Αρχείων Κράτους στην Πρέβεζα Σπύρος Σκλαβενίτης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης.
Ο κ.Σκλαβενίτης παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα και τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στην Πρέβεζα, ενώ δεσμεύτηκε ο ίδιος να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας, φέρνοντας στο φως λιγότερο γνωστά έως άγνωστα αρχεία που αφορούν την Μικρά Ασία και τους πρόσφυγες.
Την βραδιά έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη του ομιλητές , συνόψισε τη φρίκη και τις μετέπειτα δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρούμε αλλά να μη ξεχνάμε την ιστορία η οποία μας διδάσκει πολλά όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα