Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:39

«Ρίτα – Ριτάκι», ετών 18: Αυτή ήταν η πανέμορφη Ρίτα στο θρυλικό τραγούδι των Κατσιμιχαίων

1231 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/09/2022, 7:18 πμ | 0 σχόλια

Βρίσκοντας αυτή τη φωτογραφία που είναι τραβηγμένη πριν μερικά χρόνια (5-6 νομίζω…) μαζί με τον Πάνο Κατσιμίχα είναι και μια πολύ καλή φίλη η Μαρία. Για να μη γίνει κάποιος άλλος συνειρμός η Ρίτα στο θρυλικό τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα “Ρίτα-Ριτάκι” αποτελεί ιδιαίτερη έμπνευση… διαβάστε τη συνέχεια…

Μέσα σε αυτά τα 40-45 χρόνια μουσικών διαδρομών, οι αδερφοί Κατσιμίχα έχουν δώσει στο κοινό τους να καταλάβει πως κάθε τους τραγούδι, ήταν βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Το «Ρίτα Ριτάκι» είναι μια τέτοια περίπτωση.

Αν έχει βρεθεί ποτέ κανείς σε συναυλία τους, είτε μαζί είτε ξεχωριστά ο ένας και ο άλλος, θα έχει ακούσει για τα περισσότερα κομμάτια τους την ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους. Το «Μια Βραδιά στο Λούκι» είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, με την πανέμορφη Ρενέ.

Υπάρχει επίσης η Γυμνή Σκιά, ένα κομμάτι που έχει τον στίχο «το μόνο που θυμάμαι, είναι τα μακριά σου δάχτυλα», που τον είχε δει ο Πάνος Κατσιμίχας γραμμένο στον τοίχο σε μια τουαλέτα ενός μπαρ στο εξωτερικό και θέλησε να τον συμπεριλάβει στο τραγούδι.

Κι ενώ το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το «Ρίτα Ριτάκι», ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει την πορεία που ακολουθήθηκε για να φτάσουν να γράψουν αυτό το τραγούδι.

Πριν κάποια χρόνια, ο Μπραχαμιώτης Πάνος Κατσιμίχας είχε μοιραστεί σε μια συνέντευξη όλο το στόρι πίσω από αυτό το τραγούδι που έκανε τη Ρίτα Σακελλαρίου την δεύτερη πιο διάσημη Ρίτα της Ελλάδας.

Εκείνη την περίοδο, εποχή στην οποία δεν υπήρχαν ακόμα ιδιωτικά κανάλια, παιζόταν στην τότε ΕΡΤ μια σειρά με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, τον Νικήτα Τσακίρογλου και τη Λίλα Καφαντάρη. Εκείνος 45 ετών, εκείνη 18.

«Η Ρίτα ήταν η ηρωίδα ενός σίριαλ των αρχών του 80, που παρακολουθούσε ο Χάρης μαζί με τη μάνα μου, γιατί αφορούσε την ιστορία μιας παλαβής 18χρονης η οποία είχε μια γελοία σχέση με έναν 45αρη. Το Ριτάκι ήταν η Λίλα Καφαντάρη, μια πανέμορφη κοπελίτσα και ο σαρανταπεντάρης που ήταν ερωτευμένος μαζί της (και η Ρίτα τον βασάνιζε) ήταν ο εμβληματικός Νικήτας Τσακίρογλου.

Το σίριαλ ήταν κωμικοτραγικό, αυτό που λέμε τραγέλαφος. Είχε πολύ πλάκα κι ο Χάρης το παρακολουθούσε με τη μάνα μου μετά μανίας. Από ‘κει προέκυψε και η ιστορία και οι ήρωες του τραγουδιού. Από αυτό το σίριαλ».

Ο Χάρης Κατσιμίχας, ο δημιουργός του τραγουδιού, την έβλεπε φανατικά αυτή τη σειρά με τη μητέρα τους και η μορφή της Λίλας Καφαντάρη τον είχε εμπνεύσει.

Το τραγούδι «Ρίτα Ριτάκι» έγινε έτσι η μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας αυτής, άλλαξε το στάτους της πορείας των Κατσιμιχαίων και ο δίσκος «Ζεστά Ποτά», στον οποίο συμπεριλαμβανόταν, γνώρισε δόξα με 100.000 πωλήσεις.

Η Ρίτα ήταν η αιτία για να μάθει ο κόσμος και τραγούδια όπως «Ο Φάνης», το «Υπόγειο», «Μια βραδιά στο Λούκι», «Προσωπικές οπτασίες», «Γέλα πουλί μου γέλα». Πολύ περισσότερο, έγινε ένα τραγούδι που ένωσε λαϊκούς, ροκάδες, κουτουκάδες, «μπαγλαμάδες» και φανατικούς άλλων μουσικών ειδών.

ΠΗΓΗ-φώτο: menshouse.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα