Δευτέρα, 17/06/2024 | 22:33

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

509 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/09/2022, 6:34 μμ | 0 σχόλια

Η φετινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχει την ιδιαιτερότητα της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από την ολοκλήρωση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ιωνίας, που είχε ξεκινήσει το 1913. Είναι μια ημέρα θλίψης, γιατί μας υπενθυμίζει έναν από τους μεγαλύτερους διωγμούς, των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Είναι όμως και μια Ημέρα Αναγνώρισης και Υπερηφάνειας για όσα κατάφεραν ερχόμενοι στην Ελλάδα οι Έλληνες Μικρασιάτες, μέσα από τόσες δυσκολίες και αντιξοότητες. Η ενεργητικότητα και η ζωτικότητά τους στα μέρη που εγκαταστάθηκαν συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και προκοπή του -τόπου μας συνολικά.
Στον θρήνο και στις θύμησες που παραμένουν ανεξίτηλες, στην ευημερία που έφεραν οι Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου στα μέρη που εγκαταστάθηκαν στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική συγκρότηση της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Μιας πολιτείας, που μέσα από επιτυχίες και καταστροφές επιζητεί την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ λαών και κρατών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα