Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:29

Η αθώα συνήθεια που κλέβει χρόνια ζωής – Πώς θα την αλλάξετε

491 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/09/2022, 7:38 μμ | 0 σχόλια

Την επόμενη φορά που θα αναλογιστείτε όλους τους τρόπους για να διατηρήσετε τη νεότητά σας, από την αύξηση της άσκησης και την υγιεινή διατροφή ή τη χρήση αντιγηραντικών καλλυντικών, σκεφτείτε μήπως πρώτα θα πρέπει να κλείσετε το κινητό ή το λάπτοπ σας

O χρόνος που περνάμε πίσω από μία οθόνη δε μας «κλέβει» μόνο τον ύπνο και την καλή ψυχολογία, αλλά και τη νεότητά μας σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging.

«Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως από συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μπορεί να βλάψει ένα ευρύ φάσμα κυττάρων του σώματός μας, από το δέρμα και τα λιποκύτταρα μέχρι τους αισθητήριους νευρώνες» επισημαίνει η Jadwiga Giebultowicz, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον έχουν αποδείξει και στο παρελθόν χρησιμοποιώντας σε πειράματα την κοινή μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster) ότι όσες μύγες εκτέθηκαν στο μπλε φως, αντέδρασαν ενεργοποιώντας τα γονίδια που προστατευόυν από το στρες. «Για να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί το υψηλής ενέργειας μπλε φως επιταχύνει τη γήρανση, συγκρίναμε τα επίπεδα των μεταβολιτών σε μύγες που εκτέθηκαν σε μπλε φως για δύο εβδομάδες με εκείνες που παρέμειναν σε απόλυτο σκοτάδι», εξήγησε η Δρ. Giebultowicz.

Η έκθεση στο φως προκάλεσε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των μεταβολιτών στα εγκεφαλικά κύτταρα των πειραματόζωων. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μεταβολίτη του ηλεκτρικού οξέος αυξήθηκαν, αλλά τα επίπεδα του γλουταμινικού μειώθηκαν.

«Το ηλεκτρικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή του καυσίμου για τη λειτουργία και την ανάπτυξη κάθε κυττάρου. Τα υψηλά επίπεδά του μετά την έκθεση στο μπλε φως μπορούν να συγκριθούν με τη βενζίνη που βρίσκεται στην αντλία αλλά δε ‘γεμίζει’ το αυτοκίνητο» τονίζει η Δρ. Giebultowicz. «Μια άλλη ανησυχητική ανακάλυψη ήταν ότι τα μόρια που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, όπως το γλουταμικό, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την έκθεση στο μπλε φως» σημειώνει η καθηγήτρια.

Οι αλλαγές που παρατήρησαν οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα δε λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πρόωρος θάνατός τους.

«H χρήση των LED έχει γίνει πλέον ο κανόνας για τις οθόνες των κινητών, των τηλεοράσεων, των οθoνών του υπολογιστή αλλά και του φωτισμού εσωτερικού χώρου. Αποτελεί επομένως μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι χημικές ουσίες σηματοδότησης στα κύτταρα των μυγών και των ανθρώπων είναι οι ίδιες, οπότε τα αποτελέσματα ενδεχομένως να επαληθεύονται και στους ανθρώπους» αναφέρει επίσης.

Ωστόσο, η Δρ. Giebultowicz σημειώνει ότι το μπλε φως που χρησιμοποίησαν στα πειράματά τους ήταν αρκετά δυνατό. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε λιγότερο έντονο φως, οπότε οι κυτταρικές βλάβες μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι απαιτείται μελλοντική έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα για να διαπιστωθεί εάν παρουσιάζονται παρόμοιες αλλαγές στους μεταβολίτες» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr φωτό: thefestival.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα