Τρίτη, 25/06/2024 | 06:42

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

464 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/09/2022, 10:23 πμ | 0 σχόλια

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εκφράζει την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας και τον τραυματισμό ακόμη ενός, σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Χόχλα του Δήμου Πάργας την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.
Δυστυχώς η λίστα των νεκρών και των τραυματιών εργαζομένων μέρα με την ημέρα μεγαλώνει.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, μέχρι και το 2020 καταγράφονταν 2-3 εργατικά δυστυχήματα τον μήνα, ενώ στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών το ποσοστό έχει διπλασιαστεί. Πλέον, υπολογίζεται πως καταγράφεται περίπου ο ίδιος τραγικός αριθμός, αλλά κάθε εβδομάδα. Το υψηλότερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων απαντά στις κατασκευές και ακολουθούν ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία.
Η κατάσταση αυτή λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο να μετράμε σε εβδομαδιαία βάση εργατικά ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους εργαζομένων και κανένας αρμόδιος να μη συγκινείται. Είναι αδιανόητο οι ειδήσεις θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στην εργασία να κοντεύουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας.
Όλα τα παραπάνω όμως έχουν εξήγηση και πολιτικό πρόσημο μιας και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Νόμο 4808/21, προχώρησε στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, και εμπέδωσε την γενικευμένη ασυδοσία στους χώρους εργασίας υποτιμώντας τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν, έστω και τώρα, την ευθύνη για την εργασιακή ζούγκλα που έχει δημιουργηθεί, με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για την ίδια τους τη ζωή και να μεριμνήσουν για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την υγεία και ασφάλεια στην εργασίας.
Αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν, ας κάνουν ίσως τη μοναδική θετική κίνηση που μπορεί ο κόσμος της εργασίας να περιμένει από αυτούς. Να παραιτηθούν για να ανοίξει ο δρόμος σε μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα και σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα