Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:53

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης: Βαλτινός, Αρετή Κετιμέ, Κώστας Μήτσης- μνήμες Μικράς Ασίας

542 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/08/2022, 3:58 μμ | 0 σχόλια

Νότες και διηγήσεις που αναβίωσαν μια τραυματική σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, γέμισαν το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης.
Ο Δήμος Πρέβεζας , πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στις “αλησμόνητες πατρίδες” με τον τίτλο “η Μικρασία της καρδιάς μας” με δωρεάν είσοδο, κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Καθηλωτικός ο Γρηγόρης Βαλτινός ως κεντρικός αφηγητής που ένωσε με την επιβλητική του αφήγηση σε κείμενα Μαρίας Παναγιωτακοπούλου τη διαδρομή ενός τόπου, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μνήμες ολόκληρου του ελληνισμού. Πολύ καλά μελετημένες οι ερμηνείες των Νίκου Παρασκευόπουλου, Ειρήνης Γρέκα, Έλενας Λεώνη και Τρύφωνα Μπάρκα.
Μια μεστή και πολύτεχνη παράσταση που στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου ξεδιπλώθηκε ο τεράστιος πλούτος της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης με τους Μανώλη Κόττορο (βιολί), Αντώνη Καλιούρη (κλαρίνο), Ηλία Μαντικό (κανονάκι), Κώστα Μήτσιο (λαούτο), Σάκη Παπαδημητρίου (ούτι, κιθάρα) και Περικλή Κατσώτη (κρουστά)
Η Αρετή Κετιμέ με τη βελούδινη φωνή της και ο Κώστας Μήτσης με τη δυναμική ερμηνεία το πάθος και η ένταση μας ταξίδεψαν στην παράδοση με χαρακτηριστικά και αγαπημένα τραγούδια από τη ζωή των ανθρώπων που κουβαλάνε αιώνες ιστορίας, πόνου και δημιουργίας προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στο ακροατήριο.
“Άστρα οι αδικοχαμένες ψυχές” σημείωσε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βασανίστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην ξεχωριστή αυτή βραδιά στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης θα κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο για να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική γνώση που θα μας παραδειγματίζει και θα μας εμπνέει.


Συγκίνηση για το θέμα και τις μνήμες, παράξενα συναισθήματα για την επανεκκίνηση και το κοινό επιβράβευσε με πολλά “μπράβο” τις ερμηνείες αλλά και την λογοτεχνική προσέγγιση της παράστασης. Την παράσταση προλόγισε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτισμού Γιάννης Δαρδαμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου, εκπρόσωποι συλλόγων και ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα