Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:22

Πρέβεζα: Επαναφορά στην κατακόρυφο του μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης

414 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/08/2022, 3:56 μμ | 0 σχόλια

Η επαναφορά στην κατακόρυφο του βόρειου τοίχου του ανατολικού παρασκηνίου του μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό τεχνικό έργο, που έπρεπε να υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του υποέργου1 «Εργασίες προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση).

Ο τοίχος ήταν αποκολλημένος από τον φέροντα οργανισμό του και είχε ισορροπήσει πάνω σε υποκείμενες πεσμένες τοιχοποιίες του παρασκηνίου, καθιστώντας πολύ επικίνδυνη τη πραγματοποίηση των εργασιών αποκάλυψης του εσωτερικού του μνημείου και δυσκολεύοντας τον στόχο της μελλοντικής απόδοσης του μνημείου στο ευρύ κοινό.

Για την επαναφορά στην κατακόρυφο του τοίχου το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ παραχώρησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σχετική μελέτη του καθηγητή Δ. Κορρέ, η οποία εγκρίθηκε το 2017, υπό όρους, από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Η μελέτη εμπλουτίστηκε, κατόπιν χρονοβόρων διαδικασιών, με τις απαραίτητες συμπληρώσεις και υποστηρικτικές μελέτες, όπως γεωτεχνική και στατική, που εγκρίθηκαν το 2020. Στη συνέχεια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προκήρυξε συνοπτικό διαγωνισμό και το έργο ανατέθηκε στον Μηχανικό ΤΕ Αθανάσιο Αργυρό.

Η εργολαβία αφορούσε τη κατασκευή ειδικής μεταλλικής κατασκευής με μοχλούς, την περίδεση του αρχαίου τοίχου, την επαναφορά του με ειδικούς ιμάντες στην κατακόρυφο, τη στερέωσή του στο φέροντα οργανισμό και τη μετέπειτα αντιστήριξη του με ειδικές μεταλλικές αντηρίδες. Η ομάδα του αναδόχου κ. Αθανάσιου Αργυρού (Μάριος Κατωγιάννης, Lazi Kashari, Almir Allehi, Tasawar Hussain, Απόλλωνας Μπούγας) σε αγαστή συνεργασία με τους υπεύθυνους του υποέργου κκ. Ευάγγελο Παυλίδη και Παναγιώτη Κροκίδα, ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ομαλή ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του υποέργου έως τον Οκτώβριο του 2022, όπου το εσωτερικό του μνημείου θα είναι προσβάσιμο από ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές ακόμη και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

πηγή: https://actianicopolisarchaeopark.gr/

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα