Τετάρτη, 24/04/2024 | 08:40

Κώστας Μπάρκας: Επιλογή της κυβέρνησης η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας

469 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/08/2022, 10:56 πμ | 0 σχόλια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν πενήντα τρεις (53) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με το σχέδιο μετακίνησης προσωπικού από τα περιφερειακά τμήματα της Επιθεώρησης Εργασίας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μετά τον ορισμό του Διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και της έναρξης λειτουργίας της, υπάρχει σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων από τις περιφερειακές υπηρεσίες, προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα κεντρική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το ΣΕΠΕ να παρέμβει στην αγορά εργασίας είναι η στελέχωση των Περιφερειακών Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, η στήριξη δηλαδή των στελεχών που κάνουν τις επιθεωρήσεις, την πληροφόρηση, τους έλεγχους, τις εργατικές διαφορές και τις αυτοψίες.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, υλοποίησε το άνοιγμα τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας σε πάνω από έξι νομούς της χώρας που είχαν κλείσει το 2014 και αύξησε τις οργανικές θέσεις στο ΣΕΠΕ από 829 σε 970 και προχώρησε σε προσλήψεις και μετατάξεις υπαλλήλων, αυξάνοντας τον αριθμό όσων υπηρετούν στο ΣΕΠΕ κατά 35%.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, από τον Ιούνιο του 2021, που στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, πόσες θέσεις έχουν προκηρυχθεί στο ΑΣΕΠ για την στελέχωση των δύο Γενικών Δ/νσεων που ο νόμος για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή προβλέπει. Δεύτερον, σε ποιες ουσιαστικές ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση σε Ανεξάρτητη Αρχή και αν έχει προηγηθεί αύξηση οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με προσλήψεις. Τρίτον, αν σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να ενδυναμώσει τις περιφερειακές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας με έμπειρο προσωπικό, κάνοντας εφικτούς τους ελέγχους και ως προς την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα