Παρασκευή, 19/04/2024 | 14:47

Επιτυχημένη η εκδήλωση στον Αρχάγγελο Πρέβεζας-Ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες με μαρτυρίες προσφύγων

856 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/08/2022, 1:49 μμ | 0 σχόλια

Στο γεμάτο από κόσμο και… μνήμες σχολείο του Αρχαγγέλου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Πρέβεζας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή “Από το Αγιατζίκ στον Αρχάγγελο, δύο πατρίδες” με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο στο χαιρετισμό του να τονίζει ότι το πολιτιστικό καλοκαίρι “έσπασε” τα όρια του Δήμου Πρέβεζας και σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που ήρθαν στη νέα πατρίδα, από τα απέναντι παράλια και κράτησαν ζωντανό τον πολιτισμό μεταλαμπαδεύοντάς τον από γενιά σε γενιά. “Ο κύκλος του χορού συμβολίζει τον κύκλο της ζωής” σημείωσε ο κ. Νίκος Γεωργάκος και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.


Ήταν μια εξαιρετική παράσταση, που προσέλκυσε συναισθήματα συγκίνησης αλλά και ευθύνης, μια παράσταση μνήμης που αναφερόταν όχι μόνο στην καταστροφή, στο ξεριζωμό αλλά και στη ζωή των Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Αγιατζίκ , στον Αρχάγγελο της Πρέβεζας.

Παρακολουθήσαμε μια περιπλάνηση, μια καταγραφή που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και συνεχίζεται με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς τραγούδια, χορούς, ήχους και εικόνες από την Οδύσσεια των Μικρασιατών της Πρέβεζας Συνεκτικός κρίκος όλων των δράσεων ο φιλόλογος Παύλος Σοφόπουλος και η ιστορικός Βούλα Σοφοπούλου που κατεύθυναν τη δράση της παράστασης μέσα από κείμενα που έχουν γράψει ειδικά για την περίσταση. Μαζί τους η Ευανθία Ισπόγλου και η Παναγιώτα Κοτένογλου και Σοφία Λάουρα Σοφοπούλου με το συντονισμό της παράστασης να έχει η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά. “Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα για όλους τους κρίκους που συνδέουν τις νέες γενιές με τις προηγούμενες” είπε ο κ. Παύλος Σοφόπουλος που ευχαρίστησε το Δήμαρχο Πρέβεζας που στήριξε την εκδήλωση, τον Κώστα Μήτση για την έμπρακτη βοήθειά του και όλους τους συντελεστές. Παράλληλα επεσήμανε τη σπουδαιότητα και τα οφέλη που μπορεί να έχει για τον Αρχάγγελο η επαναδραστηριοποίηση του πολιτιστικού συλλόγου.

Απολαύσουμε ένα ανεπανάληπτο ψηφιδωτό όπου το ρυθμό έδωσαν οι εξαίρετοι μουσικοί Κώστας Μήτσης, τραγούδι, Γιώργος Κώτσικας βιολί, τραγούδι, Αντώνης Καλιούρης, κλαρίνο, Ηλίας Μαντικός, κανονάκι, Κώστας Μήτσιος, λαούτο -τραγούδι, Περικλής Κατσώτης, κρουστά και Γιώργος Ζήγος – Χαϊτίδης στην ποντιακή λύρα.


Το Χορευτικό τμήμα του Δήμου Πρέβεζας, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας “Ο Σκουφάς” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης “Διογένης” ένωσαν το παράπονο του ανθρώπου που ξενιτεύεται, όμως κατορθώνει να σταθεί στη νέα του πατρίδα.
Την παράσταση με χορηγό τα αλουμίνια Nasi Sytsem και χορηγό επικοινωνίας το Art TV, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γρηγόρης Κουμπής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Σινώπης Χρήστος Τερζόγλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος, εκπρόσωποι συλλόγων και ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα