Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:01

Καμπανάκι για εμβολιασμούς μαθητών πριν ανοίξουν τα σχολεία

492 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/08/2022, 9:14 πμ | 0 σχόλια

Ανησυχίες για πολιομυελίτιδα, ιλαρά, κοκκύτη, διφθερίτιδα
Έκκληση στους γονείς να κλείσουν τις «τρύπες» στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους, πριν ανοίξουν τα σχολεία. Αμερικανοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιστατικά ανήλικων με λοιμώδη νοσήματα, εξαιτίας ελλιπούς ανοσοποίησης.

Πρόσφατα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον των ΗΠΑ συνέβη μία απίστευτη τραγωδία, όταν ένας μικρός ασθενής, ο οποίος έχασε τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας, αρρώστησε και υπέστη σοβαρές αναπηρίες, ενώ μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών αποτράπηκε ο θάνατός του.

Οι εμβολιασμοί των μαθητών για όλα τα νοσήματα επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα η πιθανότητα επιστροφής νοσημάτων που είχαν εξαλειφθεί. Οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τις «χαμένες» δόσεις, που τυχόν παραλήφθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Εμβολιασμοί: Παραλείψεις που εγκυμονούν τραγωδίες
Γιατροί σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα περιστατικά παιδιών με λοιμώδη νοσήματα και σοβαρή έκβαση, εξαιτίας μη εμβολιασμού.

«Αυτές οι λοιμώξεις είναι μεν σπάνιες, αλλά μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικές», λέει η Dr. Wendy Hasson, διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής ΜΕΘ στο Randall Children’s Hospital, προσθέτοντας πως το παιδί υπέστη μόνιμη εγκεφαλική και νεφρική βλάβη και δια βίου αναπηρίες.

«Είναι μια τραγωδία γιατί το βρέφος ήταν πριν αρρωστήσει ένα απολύτως φυσιολογικό και υγιές παιδί», όπως ανέφερε στην Washington Post. Οι γονείς συχνά κατακλύζονται από τύψεις, πρόσθεσε.

Εμβολιασμοί: Δεν είναι μόνον ο κορονοϊός
Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχούν, καθώς – όπως λένε – οι μαθητές που σε λίγες μέρες επιστρέφουν στο θρανία, έχουν μείνει πίσω στους συνήθεις σχολικούς εμβολιασμούς εξαιτίας της πανδημίας.

Πολλοί γονείς κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdown έχασαν τις επισκέψεις στο γιατρό και τo ετήσιο τσεκ απ των παιδιών τους, ενώ κάποια πιο μικρά παιδιά δεν έχουν προλάβει καν τους εμβολιασμούς για ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, ο κοκκύτης και η διφθερίτιδα.

Οι «χαμένες» δόσεις εμβολίων
Ο απολογισμός στις ΗΠΑ για τις… χαμένες δόσεις εμβολίων είναι αποκαρδιωτικός. Στη Βιρτζίνια για παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της W.P, από το φθινόπωρο του 2019 έως το φθινόπωρο του 2021, τα ποσοστά των εμβολιασμών που απαιτούνται για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αλλά και τους εφήβους, μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου στο 86%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας απέδωσαν τη μείωση στις λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό κατά τη διάρκεια των πολύμηνων lockdown και της τηλε-εκπαίδευσης.

Στο Αρκάνσας οι εμβολιασμοί των παιδιών και εφήβων μειώθηκαν περισσότερο από 12% από το 2019 έως το 2021, ενώ στην Ουάσινγκτον περισσότερο από το 30% των μαθητών δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφαλούς φοίτησης στο σχολείο μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Στην Καλιφόρνια οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τον Αύγουστο, ότι πάνω από 1 στους 8 μαθητές είχαν μείνει «πίσω» σε τουλάχιστον ένα από τα εμβόλια που απαιτούνται για το νηπιαγωγείο – κυρίως το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς – αφού η αναστολή του φυσιολογικού ρυθμού της καθημερινότητας στην πανδημία, οδήγησε σε καθυστέρηση των εμβολιασμών.

Εμβολιασμοί: Καμπάνιες για γονείς
Στις ΗΠΑ οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν τώρα με νέες ενημερωτικές εκστρατείες, να πείσουν τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τις «χαμένες» δόσεις πριν ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

Παράλληλα, στα σχολεία έχουν δημιουργηθεί Κέντρα Εμβολιασμού, ενώ οι γονείς λαμβάνουν επιστολές και αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις με την υπενθύμιση να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αντίστοιχα μηνύματα έχουν αναρτηθεί ακόμη και σε στάσεις λεωφορείων.

Μαθητές και υποχρεωτικά εμβόλια

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 από τα Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπήρξε μία μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στους παιδικούς εμβολιασμούς, όμως η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ανοσοποίησης των CDC, Georgina Peacock, διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν είναι χαμηλό καθώς αντιπροσωπεύει 35.000 παιδιά νηπιαγωγείου.

Την ίδια χρονιά, επιπλέον 400.000 παιδιά εμφανίστηκαν στα σχολεία, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές το εμβολιαστικό προφίλ τους.

«Η πανδημία αποτελεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή και αναστάτωση για την κοινωνία μας. H μείωση των επισκέψεων παιδίατρους και ως εκ τούτου η μείωση των παιδικών εμβολιασμών, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα», είπε η G. Peacock.

Εμβολιασμοί και εθνικές νομοθεσίες
Ανάμεσα στα κράτη, υπάρχουν διαφορές ως προς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Στα περισσότερα από αυτά, στα υποχρεωτικά εμβόλια περιλαμβάνονται τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας Β και της μηνιγγίτιδας, μαζί με τα εμβόλια για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο, αλλά και την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.

Πολλά εθνικά προγράμματα παιδιών εμβολιασμών, απαιτούν και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ιός που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικός στα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, το 60% των παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του κορονοϊού, καθώς και το 30% των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Οι επιπτώσεις της παράλειψης δόσεων
Το ρίσκο της ελλιπούς ανοσοποίησης έναντι σημαντικών ασθενειών φάνηκε ξεκάθαρα πρόσφατα στην κομητεία Rockland της Νέας Υόρκης, όπου ένας 20χρονος προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Η είδηση έφερε πανικό στον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς αυτή η εξαιρετικά μεταδοτική και απειλητική για τη ζωή ασθένεια προκαλεί μόνιμη παράλυση σε περίπου 1 στις 200 μολύνσεις.

Λίγο καιρό πριν, το 2019, τα αυξημένα κρούσματα της ιλαράς προκάλεσαν παρόμοιο συναγερμό. Πάνω από το 85% των περιπτώσεων μέσα στους πρώτους εννέα μήνες εκείνου του έτους, σύμφωνα με την Washington Post, σχετίζονταν με υποανοσοποιημένα άτομα από θρησκευτικές κοινότητες της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με έκθεση του CDC.

Οι αρχές της πόλης κατηγόρησαν ομάδες αντιεμβολιαστών για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εμβολιασμοί και υποχρεωτικότητα
Ο Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων του FDA, υπενθύμισε πως η ιλαρά – ως η πιο μεταδοτική από τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλιο – τελικά εξαλείφθηκε το 2000 λόγω της υποχρεωτικότητας του σχολικού εμβολιασμού.

Δεκαετίες αργότερα, και με την πανδημία του κορονοϊού, ο όρος «υποχρεωτικότητα» καθίσταται ένα ζήτημα πολύ πιο περίπλοκο, όπως ανέφερε.

πηγή: Iatropedia.gr / ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα