Παρασκευή, 19/04/2024 | 03:36

Ιωάννινα: Η θέση της Δημοτικής Αρχής στον ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων

324 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/08/2022, 1:01 μμ | 0 σχόλια

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και με σαφήνεια στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ για την αλλαγή του πλαισίου στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Με την στάση της δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες που επιχειρούνται.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας πριν καλά καλά τελειώσει η συνεδρίαση έσπευσε κατά την προσφιλή του τακτική να επιτεθεί στους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων. Ή δεν κατάλαβε τι ακριβώς ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της ή βιάζεται να πανηγυρίσει για τα μεγαλόπνοα σχέδια του μέλλοντος σε συνέχεια όσων αποπειράθηκαν να εφαρμόσουν στο παρελθόν με ανυπολόγιστο κόστος για τους δημότες που ευτυχώς ναυάγησαν.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων είναι απολύτως συγκεκριμένη: Η διαχείριση των απορριμμάτων με τον τρόπο που γίνεται είναι ήδη ακριβή. Δεν μπορεί να γίνει ακριβότερη ούτε κατά ένα ευρώ.
Μπορεί να το εγγυηθεί αυτό ο ΦΟΔΣΑ; Μπορεί να δεσμευτεί ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έναντι των πολιτών ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή αύξηση με τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο Φορέας;
Αυτό είναι το ζητούμενο και δεν απαντήθηκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ.
Η δήλωση που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ
Η Δημοτική Αρχή της πόλης των Ιωαννίνων ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις και στους στόχους όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.
Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά επαναφέρει αρμοδιότητες που οι προηγούμενες διοικήσεις του ΦΟΔΣΑ είχαν εκχωρήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ωστόσο, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαχειριστική και διοικητική επάρκεια της παρούσας διοίκησης του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου που κατά την άποψη μας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και απαιτήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας της με αποτέλεσμα τη διάρρηξη των σχέσεων της με πολλούς δήμους της Ηπείρου κα μάλιστα με εκείνους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προτάσεις μας μολονότι ήταν ρεαλιστικές και θα μπορούσαν να επιλύσουν προβλήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα δεν υιοθετήθηκαν με αποτέλεσμα να επιχειρείται ακόμα ανεπιτυχώς να εξασφαλισθεί η μεταφορά υπολείμματος και όχι η λειτουργία των ΣΜΑ.
Ως εκ τούτου η ανάληψη και άλλων καθοριστικών και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την παρούσα διοίκηση του ΑΣΔΣΑ στην παρούσα χρονική συγκυρία είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσει σε επιπρόσθετα αδιέξοδα με παράλληλη επιβάρυνση των δημοτών μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα δεν πληρώνουμε ούτε το διοικητικό –διαχειριστικό κόστος που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου ούτε και για τη μεταφορά του υπολείμματος.
Ζητούμε λεπτομερή καταγραφή όλων των διαδικαστικών δικαστικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων με αντίστοιχες προτάσεις και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα ζητούμε τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση από τη διοίκηση του ΑΣΔΣΑ ότι δεν θα μεταφερθούν οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος στους Δήμους (κάτι που δεν διαφαίνεται από την εισήγηση του Προέδρου).
Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητούμε όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών και τη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα