Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:53

Πρέβεζα: Εκδήλωση στο χώρο των πρώην σφαγείων: “Μνήμη με ουρά”

471 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/07/2022, 9:19 πμ | 0 σχόλια

Μνήμη με ουρά – Memories with a tail
ντοκιμαντέρ, 45’.

σκηνοθεσία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΝΔΑΡΕΣ
διεύθυνση φωτογραφίας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
μοντάζ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ
ήχος ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΙΔΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ
μουσική σύνθεση ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΕΡΗ
μίξεις μουσικής ΟΡΕΣΤΗΣ ΦΑΛΗΡΕΑΣ
παραγωγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΝΔΑΡΕΣ
με την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ένας 90χρονος ζωγράφος, μια νευροεπιστήμονας και ένας βιολόγος θαλάσσιας οικολογίας συναντιούνται στον Αμβρακικό, ένα οικοσύστημα μεγάλου φυσικού πλούτου και ιστορίας. Ανάμεσα στα χέλια, στα υγρά τοπία και στις ακουαρέλες, ανακαλείται το παρελθόν στην κλίμακα της μικροϊστορίας και οι όροι επιβίωσης μιας γενιάς που βγήκε από τον πόλεμο επίμονη κι ανθεκτική.
Η αφήγηση ακολουθεί τις αναμνήσεις του ζωγράφου Λέανδρου Σπαρτιώτη από τα παιδικά του χρόνια κατά την περίοδο του πολέμου στα διβάρια του Αμβρακικού. Με αφορμή τις αναμνήσεις αυτές καταθέτουν πολύτιμα σχόλια δυο σημαντικοί επιστήμονες: η κα Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σχετικά με τη λειτουργία της ανθρώπινης μνήμης, και ο κ. Κωνσταντίνος Κουστικόπουλος, καθηγητής βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Λιμνοθαλασσών Αμβρακικού μέχρι την πρόσφατη κατάργησή του, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το οικοσύστημα αλλά και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό.

 


Στην υπολποίηση της ταινίας βοήθησαν: ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και Λευκάδας, η Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Πρεβέζης, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τα ΓΑΚ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, οι Μαρίνες Πρέβεζας και Ακτίου, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ανέζας, η ΕΥΔΑΠ, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, όπως επίσης και πολλοί παράγοντες της Πρέβεζας, της Αμφιλοχίας και όλης της βόρειας πλευράς του κόλπου, από το Μενίδι, τη Βίγλα και το Μιχαλίτσι, που αναφέρονται σε εκτενή λίστα στους τίτλους της ταινίας.

(επικοινωνία | contact : indijim64@gmail.com)

*

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα