Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:34

Συνελήφθη η ανιψιά του ιμάμη Γκιουλέν ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα

439 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/06/2022, 9:17 πμ | 0 σχόλια

Τη σύλληψη της ανιψιάς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις τουρκικές αρχές ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η σύλληψη έγινε την ώρα που η Sümeyye Gülen επιχειρούσε να περάσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «10 άτομα που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα συνελήφθησαν από τα στρατεύματα στα σύνορα».

Όπως επισημαίνεται «στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι πέντε από τους συλληφθέντες ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO και μια από αυτούς ήταν η Sümeyye Gülen, ανιψιά του Φετουλάχ Γκιουλέν».

 

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρείται από τον Ερντογάν ως ο «αρχηγός των τρομοκρατών» της οργάνωσης FETO, κάτι που αναφέρεται και στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Μάλιστα, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, κατηγόρησε τον Γκιουλέν και το κίνημά του ότι προσπάθησαν την ανατροπή του. Ο ιμάμης διέψευσε κάθε συμμετοχή, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει, ανοίγοντας έναν κύκλο αντεγκλήσεων και διώξεων κατά μελών του κινήματός του.

Ηλικίας 75 ετών, ο Γκιουλέν μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων στην πατρίδα του, αλλά και παντού στον κόσμο, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (στα τουρκικά σημαίνει «υπηρεσία») και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Παρότι σήμερα ο Ερντογάν τον κατηγορεί, στο παρελθόν υπήρξαν ισχυροί σύμμαχοι. Η συμμαχία διαλύθηκε το 2013, όταν ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από έρευνες για διαφθορά. Πλέον το όνομα του ιμάμη βρίσκεται ψηλά στην τουρκική λίστα τρομοκρατών.

Ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Σήμερα όμως τον θεωρεί «υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του λαού». Από το 2013, ο Ερντογάν κατηγορεί τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι «γκιουλενιστές» αρνούνται.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα