Τρίτη, 16/04/2024 | 23:24

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης

462 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/06/2022, 11:03 πμ | 0 σχόλια

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το τελευταίο με σκαλωσιές και όγκους οικοδομικών υλικών για το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης. Όπως έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip για τα πέντε θέατρα της Ηπείρου, ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας Βαγγέλης Παυλίδης, το «αρχαίο θέατρο της Νικόπολης θα είναι επισκέψιμο στο τέλος του έτους». Έτσι, η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία πόλη της Ελλάδας, που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο το 31 πΧ προς τιμήν της νίκης του κατά Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, μπορεί να επιδεικνύει και πάλι μεταξύ των επιβλητικών της μνημείων, το εντυπωσιακό της θέατρο.
Οι πρώτες επεμβάσεις για τη διάσωση του θεάτρου έγιναν το 1960. Την τελευταία δεκαετία, οι εργασίες προστασίας, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξής του επιταχύνθηκαν. Μέχρι την ολοκλήρωση της α’ φάσης του έργου, το 2015, είχαν γίνει διερευνητικές τομές που αποκάλυψαν όλη την έκτασή του και απομακρύνθηκαν όγκοι υλικών, επικίνδυνοι για κατάρρευση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν και οι υποδοχείς των δοκαριών που συγκρατούσαν το velum(τέντα) σκίασης για τους 5000 θεατές του.
Η β’ φάση του έργου ξεκίνησε το 2017 κι αποκαλύφθηκε πλήρως το εσωτερικό του, ενώ εντοπίστηκαν σε επιχωματωμένο σημείο, τρεις σειρές εδωλίων που γλίτωσαν από την υφαρπαγή των υλικών, όταν μέσα στο θέατρο λειτουργούσαν τρεις ασβεστοκάμινοι και τροφοδοτούσαν- επί οθωμανικής αυτοκρατορίας- με υλικά το χτίσιμο των κάστρων της Πρέβεζας. Όλο το έργο αποκατάστασης – ανάδειξης, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014- 2020» είχε προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ και κύριο στόχο πράξης την «αύξηση επίδρασης της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιφερειακή οικονομία».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα