Σάββατο, 20/04/2024 | 16:25

Κώστας Μπάρκας: Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής

1436 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/06/2022, 11:15 πμ | 0 σχόλια
Την αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την εγχώρια παραγωγή γάλακτος αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τριάντα οκτώ (38) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή είναι διαρκώς μειούμενη, ως αποτέλεσμα της μειωμένης σίτισης των ζώων, εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωοτροφών, που οδηγεί ακόμη και στην έξοδο πολλών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα. Η μείωση του εγχώριου γάλατος είναι εις βάρος των καταναλωτών και οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 έγινε εισαγωγή 3.000 περισσότερων τόνων αγελαδινού γάλατος και εισήχθησαν στη χώρα διπλάσιοι τόνοι πρόβειου γάλατος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, ενδεικτικά οι εισαγωγές σε γίδινη κρέμα γάλατος εκτινάχθηκαν κατά 434%. Η διαρκής άνοδος των εισαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση της εγχώριας παραγωγής, οδηγεί σε κίνδυνο μειωμένης παραγωγής των ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων, που λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας χαίρουν της εκτίμησης, της εμπιστοσύνης και της προτίμησης των καταναλωτών στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Η μείωση της εγχώριας πρώτης ύλης δεν εξασφαλίζει στους παραγωγούς των προϊόντων ΠΟΠ συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, ως οφειλόταν, σε αντάλλαγμα των προσπαθειών τους να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Από τη συγκεκριμένη ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση πλήττονται βαρύτατα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.
Οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώτον, με ποια μέτρα προτίθεται να στηρίξει τους Έλληνες κτηνοτρόφους ώστε να συνεχίσουν να παράγουν επαρκείς ποσότητες γάλατος. Δεύτερον, πώς προτίθεται να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους που αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια και την επάρκεια των παραγόμενων ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα