Παρασκευή, 19/04/2024 | 18:31

Ελληνοτουρκικά: «Απάντηση» στη «Γαλάζια Πατρίδα» η γαλάζια σημαία Μητσοτάκη

409 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/06/2022, 7:54 πμ | 0 σχόλια

Ισχυρούς συμβολισμούς και πολλαπλά μηνύματα προς τη γείτονα εμπεριείχε η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, τις ίδιες ώρες που σύσσωμη σχεδόν η πολιτική τάξη της Τουρκίας συντασσόταν πίσω από τις ανεδαφικές αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε χθες να υπενθυμίσει συμβολικά και προς πάσα κατεύθυνση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, συνοδεύοντας μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία χαραγμένη σε μια ακτή, με το σχόλιο: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

Με την ελληνική σημαία να δεσπόζει στα ακριτικά νησιά, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια χθες λειτούργησε ως μια ακόμη υπόμνηση προς τη γειτονική χώρα της προστασίας των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από πάσης φύσεως κινδύνους και υβριδικές απειλές. Ως υβριδική απειλή ορίζεται, άλλωστε, και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει χθες πως «η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ηχηρή στήριξη προς τις ελληνικές θέσεις εξέφρασε χθες η Κομισιόν, καταδικάζοντας τις τουρκικές υπερπτήσεις. Συγκεκριμένα, «η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» απάντησε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε πως «η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)».

 

Συνεπώς, ως γνώστης της κατάστασης, η Κομισιόν επισήμανε ακόμη πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο». Και κατέληξε: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Αν, μάλιστα, η γειτονική χώρα εξακολουθήσει απτόητη την ίδια προκλητική στάση μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να βρεθεί πολύ κοντά στο κυρίως μενού της επόμενης Συνόδου Κορυφής (23-24 Ιουνίου), στον απόηχο και των δηλώσεων του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος ήρθε να προστεθεί σε μια μακρά λίστα δηλώσεων στήριξης των ελληνικών θέσεων, μαζί με την Κομισιόν, τον επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Συνέχεια στη διεθνοποίηση

Καθώς καθίστανται ορατοί ολοένα και περισσότερο μέρα με την μέρα οι καρποί της εκστρατείας διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από μέρους της Αθήνας, αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα η νευρικότητα στην Άγκυρα, που χτύπησε χθες «κόκκινο» με τη συμπαράταξη Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου.

Παρότι τους δύο πολιτικούς άνδρες χωρίζει άβυσσος και οι φαρμακεροί χαρακτηρισμοί μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα εν μέσω προεκλογικού κλίματος, εντούτοις ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’». «Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!», κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια ώρα, σε εκστρατεία επηρεασμού της κοινής γνώμης έχει επενδύσει η τουρκική προπαγάνδα, αφού το Τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τροφοδοτεί διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από την άσκηση EFES2022, αποτυπώνοντας σκηνές από απόβαση σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων.

Επιπρόσθετα, λειτουργώντας σπασμωδικά, 32 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας καταγράφηκαν χθες, μέσα σε μια μέρα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ μεγαλύτερη πίεση αναμένεται το επόμενο διάστημα και στο επίπεδο των σεισμικών ερευνών, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το τέταρτό της πλωτό γεωτρύπανο, εντός του Ιουλίου.

Επενδύοντας, σε κάθε περίπτωση, στη διπλωματική οδό, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη αλλά και παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από την διεθνή τάξη πρακτική- να συζητηθεί ξανά το θέα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής, τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα συμπεράσματά του, γνωστοποίησε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και πρόσθεσε ότι: «η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση αφού έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε του συμμάχους στο πλευρό μας αλλά και ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», όπως τόνισε.

«Αντιπαραγωγικές» υπερπτήσεις

Παρακολουθώντας, την ίδια στιγμή, τις δηλώσεις κορυφαίων ηγετών για αποκλιμάκωση της έντασης της Άγκυρας, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ακόμη πως «μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από την γραμμή των ίσων αποστάσεων». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Ανέφερε ακόμη ότι η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες». «Είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών μελών της ΕΕ», κατέληξε.

Συνοψίζοντας το ελληνικό δόγμα, «η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του διεθνούς δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανυποχώρητη εμφανίζεται την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση ως προς την προστασία της διεθνούς εικόνας της χώρας, φροντίζοντας να μην μένει τίποτα αναπάντητο. Σε αυτό το πνεύμα, «η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει επιτέλους τη συνεχή επανάληψη μυθευμάτων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους και ο υπουργός Σοϊλού θα έπρεπε να το αποδέχεται και να μην καταφεύγει σε φανταστικά σενάρια. Αυτή την υποχρέωση έχει για αποκατάσταση της αλήθειας ως υπουργός χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σε προκλητική ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού στο twitter, διά της οποίας ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα εκπαιδεύει Κούρδους τρομοκράτες του PKK και της FETO (σ.σ. γκιουλενιστές) σε στρατόπεδο στο Λαύριο Αττικής».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα