Δευτέρα, 15/04/2024 | 20:08

Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης

519 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/06/2022, 2:10 μμ | 0 σχόλια

Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή
Mια συγκινητική εκδήλωση θύμησης και τιμής στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Κηποθέατρο “Γιάννης Ρίτσος” η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Η εκδήλωση η οποία τελούσε υπό της αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας άνοιξε με ανέκδοτες μουσικές συνθέσεις των παλαιών Πρεβεζάνων Ιεροψαλτών (με καταγωγή από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία) Θεοφάνους Μαδυτινού, Ελευθερίου Χαρμπή, Ηλία Ασπρίδου και Αναστασίου Κύργιου καθώς και εκκλησιαστικά αποσπάσματα του Μητροπολίτη Νικοπόλεως Κοσμά Ευμορφοπούλου που παρουσίασε ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Chorus Nicopolitanus με χοράρχη τον Μιχαήλ Ζάμπα.

Κείμενα για τη Μικρασιατική Καταστροφή “ντυμένα” με εικόνες παρουσίασαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Γενικών Αρχείων του Κράτους Πρέβεζας Σπύρος Σκλαβενίτης και η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά, ενώ η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής των Μιχάλη Γεωργόπουλου και Μιχάλη Ζάμπα μαζί με την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας” ερμήνευσαν χαρακτηριστικά αγαπημένα τραγούδια από τις “χαμένες πατρίδες”.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή, υπογραμμίζοντας ότι όλοι έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να τιμάμε τους ανθρώπους που έχασαν τις ζωές , τις περιουσίες και την πατρίδα τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με τόσο βίαιο τρόπο.
Επίσης μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανάγνωσε ο Πρωτοσύγγελος Αρχιμανδρίτης πατ. Σίμωνας, ενώ την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός,οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Γρηγόρης Κουμπής, Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου, Λούρου Νίκος Παγγές, εκπρόσωποι συλλόγων , φορέων και αρκετός κόσμος .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα