Τρίτη, 19/03/2024 | 13:29

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας

422 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/05/2022, 10:59 μμ | 0 σχόλια

Μια σημαντική επίσκεψη σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν, έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, που ξεκίνησε στις 22.45 ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες. “Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας, είστε ένας πολύ καλός φίλος”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη στην Ουκρανία, η οποία -όπως είπε- δέχεται απειλή από αυταρχικά καθεστώτα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν Ελλάδα και ΗΠΑ μαζί, κάνοντας ειδική αναφορά στα ενεργειακά.

Ήδη ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά προς την Τουρκία τόσο με την συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο MSNBC, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο πανεπιστήμιο Georgetown . Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελληνοτουρκικά δεν θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση των δυο ανδρών. Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων, από την Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μέχρι το θέμα επιπλέον επενδύσεων στην χώρα μας.

Στις 22.28 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την ελληνική αποστολή, πέρασαν την πόρτα του Λευκού Οίκου.

 

“Είναι χαρά μας να σας έχουμε εδώ και αργότερα θα γιορτάσουμε μαζί τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση και μια προσωπική φιλία μεταξύ υμών.

Τα δημοκρατικά ιδεώδη που όλοι μοιραζόμαστε και ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει να κάνει με μια απειλή στην δημοκρατία από απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ ταυτόχρονα βάλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. Κύριε πρωθυπουργέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ηγεσία σας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά σας ευχαριστώ θερμά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών μας σχέσεων για την ενέργεια, την ασφάλεια την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ σημαντικός και καλός φίλος. Καλώς ήρθατε”, είπε ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι είναι ιδιαίτερο προνόμιό μου να είμαι εδώ στις ΗΠΑ για να γιορτάσω μ’ εσάς τα 201 έτη από την απαρχή της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Οι προπάτορες σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα και οι εμπνευστές της ελληνικής επαναστάσεως εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτές οι δυο χώρες ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας πολεμήσαμε σε δύο πολέμους μαζί και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση. Ταυτόχρονα αυτή η επίσκεψη είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους γέρους δεσμούς μας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μία χώρα που ανταπεξήλθε στην οικονομική κρίση. Θα μιλήσουμε για την ενέργεια και την ασφάλεια και για πολλά άλλα ζητήματα. Σήμερα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας να συζητήσουμε αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα”, είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν.

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

 

ΠΗΓΗ-φωτος, videos: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα