Τρίτη, 16/04/2024 | 09:59

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας

412 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/05/2022, 2:15 μμ | 0 σχόλια

Σκληρή απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Νταβός, μόλις μερικά 24ωρα μετά την ακραία δήλωση του Τούρκου προέδρου πως δεν θέλει να ξαναδεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Borge Brende, φρόντισε να απαντήσει στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια δήλωση απόρροια της ενόχλησης της Τουρκίας για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα.

 

«Αν νομίζει ο πρόεδρος Ερντογάν πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχίας, κάνει λάθος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα και εμείς είπαμε “όχι” και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ευρωπαϊκή ηγεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια. Ότι δεν ήθελε να μου μιλήσει. Οπότε ελπίζω ότι θα αλλάξει γνώμη ξανά, αλλά για να σοβαρευτούμε, είμαστε γείτονες και πάντα χρειάζεται να μιλάμε και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς.

 

Δεν θα γίνουμε ποτέ εμείς εκείνοι που δεν θα θέλουν να μιλάνε με τους γείτονές τους. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα κάνω γνωστό στον κόσμο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αναθεωρητικά, κάνει λάθος. Γιατί, αυτό που έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες, είναι ότι ενώ πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και πίστεψα ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μήνα μετά είδαμε υπερπτήσεις χωρίς προηγούμενο πάνω από τα νησιά μας και αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και θα θέτω αυτό το θέμα όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει την συμπεριφορά της».

Εκλογές το 2023
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αλλά και στο θέμα των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2023.

«Έχουμε ισχυρή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ η οποία ενώ ήταν επικεντρωμένη στην άμυνα επεκτάθηκε και στην ενέργεια. Για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην βορειοανατολική Ελλάδα αναλαμβάνει μια βαθιά στρατηγική σημασία για τον διαμοιρασμό της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια. Και αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο στα Βαλκάνια πρέπει να φέρουμε το LNG στην Ελλάδα και να το μοιράσουμε μέσω αγωγών στα Βαλκάνια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τόνισε ότι ήταν μεγάλη τιμή για εκείνον που μίλησε στο Κογκρέσο αλλά επικεντρώθηκε στην οικονομία.

«Αυτό το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Ηταν μια ευκαιρία για εμένα να δείξω ποσο άλλαξε η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια. Να δείξω ότι η Ελλάδα των ελλειμμάτων η Ελλάδα που ήταν υπό τον έλεγχο προγραμμάτων δεν υπάρχει πια. Είναι αστείο γιατί όταν είχα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συναντήσω τον πρόεδρο Τραμπ τον ιανουάριο του 2020 ακόμα συζητούσαμε για το πότε και πως θα πρέπει να συναντηθώ με το ΔΝΤ. Τώρα αυτό δεν συζητηθηκε γιατί δεν χρειάζεται. Γιατί η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια της στο ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο άλλαξε η Ελλάδα.
Κάναμε δραστικές αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική. Πάντα λέγαμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολογούσε την οικονομία και όσο υπερφορολογείς δεν έχεις ανάπτυξη. Στόχος μας ήταν να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσουμε επενδύσεις και το πετύχαμε. Κοίταζα τα στοιχεία του ΟΑΣΑ και είδα ότι η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη μείωση στους φόρους. Το κάναμε αυτό χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Η ανάπτυξη αυξάνεται περισσότερο από όσο φανταζόμασταν. Την ίδια ώρα αλλάξαμε πλήρως το ρυθμιστικό περιβάλλον και ψηφιοποιήσαμε το κράτος. Μειώσαμε την γραφειοκρατία και οι Έλληνες είναι ικανοποιημένοι καθώς μπορούν από το κινητό τους να κανουν συναλλαγες με το δημόσιο αντί να στέκονται στις ουρές. Η οικονομία αναβαθμίστηκε και θα βγουμε από την ενισχυμένη επιτήρηση τον Αύγουστο και η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή το 2023».

Και κατέληξε: «Κανείς δεν ανησυχεί πια για την Ελλάδα και αν την συγκρίνει κανείς την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια το 2012 με την Ελλάδα του 2022 είμαστε μια χώρα με εμπιστοσύνη στον εαυτό της, μια χώρα ανθεκτική, πολεμήσαμε τον λαϊκισμό και νικήσαμε την λαϊκίστικη ρητορική γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά. Θα έχουμε εκλογές το 2023 και αυτό θα πούμε στον ελληνικό λαό εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό 10% και ξέρουμε ότι είναι ακόμα χαμηλά και με απασχολεί πολύ αυτό το θέμα».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα