Παρασκευή, 26/04/2024 | 17:00

Ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κονγκρέσο

470 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/05/2022, 5:41 μμ | 0 σχόλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που εκφώνησε ομιλία στον αμερικανικό Κονγκρέσο. Παρουσία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι ο πρωθυπουργός μίλησε για τους δεσμούς των δύο χωρών και τις κοινές αξίζες.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» τόνισε και προσέθεσε; «Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι.

Οι προπάτορες των ΗΠΑ σμίλευσαν το αμερικανικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές του ελληνικού μοντέλου, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Αρχαία Αθήνα. Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τη δημιουργία της αμερικανικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε. Η δημιουργία της δικής σας Δημοκρατίας ήταν το νερό στο αυλάκι, ένα μοντέλο για τους καταπιεσμένους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο κ. Μητσοτάκης, τιμώντας τους δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στη Δημοκρατία και την ελευθερία ως διδάγματα του παρελθόντος με το βλέμα στο μέλλον.

Κάνοντας συγκρίσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία που έδωσαν οι Έλληνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Δημοκρατία και την ελευθερία ως διδάγματα του παρελθόντος με το βλέμμα στο μέλλον: «Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό, για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας» συνέχισε.

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία, θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος εν γένει στον ιστορικό αναθεωρητισμό, είπε ότι δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα