Τρίτη, 19/03/2024 | 11:00

Θανάσης Καββαδάς: 4 παραχωρήσεις για 4 μεγάλα έργα στη Λευκάδα

390 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/05/2022, 6:50 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «4 παραχωρήσεις για 4 μεγάλα έργα στη Λευκάδα: Συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου, την επέκταση των ΔΙΕΚ και ΕΠΑΛ και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου»

Την παραχώρηση 4 ακινήτων για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων στη Λευκάδα συζήτησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλη, σε συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας στο κτίριο του παλαιού Γυμνασίου (έναντι ΟΤΕ), την ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση του Δημοσίου ΙΕΚ και του ΕΠΑΛ, καθώς και την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή των Παλαιών Αλυκών για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου.
Προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν είναι η παραχώρηση ακινήτων από το Υπουργείο Οικονομικών στους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς, δηλαδή στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Λευκάδας.
Έπειτα από σχετική επιστολή και συνεργασία του Βουλευτή με το Υπουργείο Οικονομικών, κατατέθηκε και ψηφίστηκε διάταξη η οποία επιτρέπει πλέον την παραχώρηση ακινήτων από υπουργείο σε υπουργείο. Σε συνέχεια της διάταξης αυτής, ο κ. Καββαδάς έχει αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για την εξειδίκευση των ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την παραχώρηση οικοπέδου από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις για να προχωρήσει άμεσα και η παραχώρηση του παλιού Γυμνασίου Λευκάδας στο Υπουργείο Παιδείας για τη μετεγκατάσταση του ιστορικού αρχείου.


Τόνισε μάλιστα ότι και για τα δύο αυτά ακίνητα, υπάρχει η γραπτή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων, ως προς την καταλληλότητά τους για την ανέγερση.
Συζητήθηκε επίσης η παραχώρηση έκτασης περίπου 65 στρεμμάτων στο Δήμο Λευκάδας για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στις Παλαιές Αλυκές, στο τμήμα που περιλαμβάνει τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, για το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε αίτημα ανάπλασης από το Δήμο Λευκάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ανάπλαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μονοπάτια και χώρους αναψυχής, και άλλα. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 4.200.000 ευρώ.
Για το θέμα της επέκτασης του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις επαφές του με το Δήμο Λευκάδας, τη Διοίκηση των δύο δομών, καθώς και την επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου της ΚΤΥΠ ΑΕ στο χώρο, που επιβεβαίωσε τη δυνατότητα ανέγερσης νέου κτιρίου.
Τόνισε ότι τα κτίρια είχαν ανεγερθεί χωρίς να έχει παραχωρηθεί η έκταση, κάτι που πλέον πρέπει να διορθωθεί. Επεσήμανε ότι έπειτα από αλληλογραφία του ιδίου με το Δήμο Λευκάδας, ο Δήμος έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο με αίτημα παραχώρησης τμήματος του Ο.Τ.432, έκτασης 6.421,83 τ.μ. Κατέληξε λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να διδάσκονται περισσότερες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ και να επεκταθεί το ΕΠΑΛ, ώστε να ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση στο Νομό και να δοθούν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες καριέρας στους νέους και τις νέες της Λευκάδα
Από την πλευρά τους, τόσο οι Υπουργοί όσο και ο ΓΓ Δημόσιας περιουσίας διαβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα, ώστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Βουλευτή και το Δήμο να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τις παραχωρήσεις.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Πριν λίγες ημέρες, έπειτα από συνεργασία μου με το Υπουργείο Οικονομικών, περάσαμε μία σημαντική διάταξη στη Βουλή που επιτρέπει τις παραχωρήσεις ακινήτων από υπουργείο σε υπουργείο. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να προωθήσουμε όλες τις παραχωρήσεις που χρειάζεται η Λευκάδα.
Η διαδικασία των παραχωρήσεων χρειάζεται χρόνο, πλην όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από το Υπουργείο Οικονομικών που μας έχει ήδη βοηθήσει πάρα πολύ. Συνεχίζουμε να βάζουμε στόχους και να κερδίζουμε έργα και υποδομές για το παρόν και το μέλλον της Λευκάδας.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα