Παρασκευή, 29/03/2024 | 07:49

Θανάσης Καββαδάς : Σημαντικές οι στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνει η Κυβέρνηση

482 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/05/2022, 7:48 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Ζούμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζουμε απειλές από μια επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη, γι’ αυτό και είναι σημαντικές οι στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνει η Κυβέρνηση» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ιστορική, στρατηγική σχέση, σχέση που έχει ιδιαίτερη αξία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές και αναταράξεις, όπως έδειξε και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες και ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που συνιστά την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατοχυρώνει τα δικαιώματα της χώρας μας και κυρίως την ασφάλεια της, ενδυναμώνει τη στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα πεδία συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.
Σχολίασε ότι ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δεσμεύονται για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της χώρας μας δεν ευσταθεί. Τόνισε ότι στο προοίμιο της συμφωνίας αναφέρεται ρητά η σταθερή απόφαση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαία την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης.

 

Τόνισε ότι, ενισχυτική προς αυτό και ξεκάθαρη ήταν η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ.Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε την ίδια διατύπωση με τη συμφωνία.
Ο Βουλευτής κατέθεσε σχετικό δημοσίευμα όπου φαίνεται ότι ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».
Μάλιστα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Ο Βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στον οποίο γίνεται η τιμή να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο, είναι δεδομένο ότι θα συνδέσει την εθνική ατζέντα της Ελλάδας με την ενίσχυση της στρατηγικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, γενναιότητα και ευθυκρισία.
Αντίθετα, σχολίασε ο κ.Καββαδάς, φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι καταψηφίζει τη συμφωνία γιατί δεν διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική μας ακεραιότητα – επιχείρημα που καταρρίπτεται από τα προαναφερθέντα.
Επιπλέον, ανέφερε ο Βουλευτής, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ, εγκαλεί την κυβέρνηση για την Αμερικανική παρουσία στο Λιτόχωρο, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη, παρόλο που οι Αμερικανοί ήταν ήδη εκεί με τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Κατέθεσε μάλιστα για τα πρακτικά δηλώσεις του μέχρι πρότινος πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Πάιατ, ο οποίος είχε πει ότι «Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Βουλευτής απέρριψε τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία μόλις γίνει ξανά κυβέρνηση, λέγοντας ότι αφενός δεν υπάρχει ενδεχόμενο ή πιθανότητα να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και, αφετέρου, ότι τα ίδια έλεγε για το μνημόνιο, τη συμφωνία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και τόσα άλλα, χωρίς στην πραγματικότητα να επαναδιαπραγματευθεί ποτέ.
Ο Βουλευτής υπενθύμισε ακόμη ότι ο κ.Τσίπρας ως Πρωθυπουργός ήταν αυτός που συμφώνησε με τον Πρόεδρο Τραμπ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16 – μια συμφωνία που υπογράφηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2019, διότι οι διακρατικές συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αλλά και γιατί η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά, έχει ξεκάθαρες θέσεις για την αμυντική ενίσχυση και θωράκιση της χώρας αλλά και για τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Κατηγορείται η κυβέρνηση μας ότι καθιστά την Ελλάδα προβλέψιμο και δεδομένο σύμμαχο. Αυτή όμως είναι η έννοια της συμμετοχής σε μια σχέση στρατηγικής συμμαχίας.
Θα θέλαμε μήπως, εμείς σαν χώρα, να έχουμε απρόβλεπτους και μη δεδομένους συμμάχους, όταν τους χρειαζόμαστε;
Η κυβέρνηση ενισχύει τις συμμαχίες της χώρας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο και ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που, πέραν των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra, περιλαμβάνει και αμοιβαία αμυντική συνδρομή, σήμερα κυρώνεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, που κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα και ενδυναμώνει μια στρατηγική συμμαχία ετών με την ισχυρότερη χώρα.
H Ελλάδα πλέον έχει χτίσει ισχυρές συμμαχίες, κάτι που είναι αναγκαίο σε ένα κόσμο με ασύμμετρες απειλές, όπως απέδειξε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ζούμε σε μια περιοχή, που αντιμετωπίζουμε και εμείς μια απειλή από μια επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη.
Για αυτό και είναι σημαντικές οι στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνουμε.
Οι επιλογές αυτές δεν είναι επιλογές της κυβέρνησης.
Είναι εθνικές επιλογές.
Και στηρίζονται από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα