Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:26

Βέλγιο: Υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους νοσούν από ευλογιά πιθήκων

537 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/05/2022, 2:43 μμ | 0 σχόλια

Ανησυχία για επικείμενο ξέσπασμα της νόσου το καλοκαίρι

Η πρώτη χώρα που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων γίνεται το Βέλγιο.

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας και παγκόσμιου υγειονομικού συναγερμού, οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων στον πληθυσμό τους. Η Νέα Υόρκη ήδη μίλησε στους πολίτες για την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει η χρήση της μάσκας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού δήλωσε πως «όλοι πρέπει να ανησυχούν» για το ξέσπασμα της ασθένειας αυτής, είπε ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εξετάζουν τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του ιού, μέσω θεραπείας ή εμβολίου.

 

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε επιβληθεί κάποιο μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων. Παρ’ όλο που το Βέλγιο έχει εντοπίσει μόλις τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, γίνεται τώρα η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα σε όσους βγαίνουν θετικοί στην ασθένεια. Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας, οι θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων πολίτες θα πρέπει να αυτο-απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, για 21 ημέρες δηλαδή.

Από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά. Εξάλλου, στη Βρετανία νοσηλεύεται ένα παιδί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού μολύνθηκε με την ευλογιά των πιθήκων.

Ανησυχία για επικείμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων το καλοκαίρι

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, αλλά και την αντίστοιχη πρόβλεψη του ΠΟΥ για ξέσπασμα το καλοκαίρι.

Η ευλογιά των πιθήκων έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο σημαντικής μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων το καλοκαίρι, επειδή τότε αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές των ανθρώπων. Εξάλλου, τα τρία κρούσματα του Βελγίου συνδέονται με ένα φεστιβάλ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει αναφερθεί ως «αλυσίδα» μετάδοσης μια σάουνα.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα δεν συνδέονται με ταξίδι στην Αφρική, όπου συνήθως εμφανίζεται η ασθένεια αυτή, που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυαλγίες, πυρετό αλλά και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα μεγάλου μεγέθους, στο πρόσωπο και τα χέρια, μεταξύ άλλων. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της δερματικής επαφής, από μολυσμένα ρούχα ή υφάσματα, από κατανάλωση μολυσμένου κρεάτος, ή μέσω της αναπνευστικής οδού.

Ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα -Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Για την ώρα, πάντως, στην Ελλάδα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κρούσμα της ασθένειας, ωστόσο έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο, που βρίσκεται υπό εξέταση και τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Δευτέρα.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα ο οποίος, μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα