Πέμπτη, 18/07/2024 | 23:09

Επιστολές του Πολιτιστικού συλλόγου Πρέβεζα για το Στρατόπεδο Σολωμού σε υπουργείο & 8η μεραρχία

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/05/2022, 12:46 μμ | 0 σχόλια

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»
Αβέρωφ 2, 48100 Πρέβεζα
Τηλ. 26820 61415/ 6999902438
e-mail: pol.syl.preveza@gmail.com

Προς:
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ: Στρατόπεδο <ΣΟΛΩΜΟΥ>, μια αθλιότητα στην καρδιά της πόλης
μας.

Κύριε Υπουργέ,

Στην επιστολή μας αυτή σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 12/23-3-2021 έγγραφό μας προς την VIII Μεραρχία, για την αισθητική και περιβαλλοντική αθλιότητα που παρουσιάζει στην καρδιά της πόλης, το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο <ΣΟΛΩΜΟΥ> ιδιοκτησίας του Υπουργείου σας και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

Από τότε μέχρι και σήμερα, πάλι, καμία υπηρεσία σας δεν έχει ευαισθητοποιηθεί για την εξάλειψη της αποκρουστικής εικόνας στο προαναφερθέν στρατόπεδο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση του στρατού από τις μονάδες της Πρέβεζας, παρά τα συνεχή έγγραφα του Συλλόγου μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ανεκτίμητης αξίας αυτοί χώροι της Πρέβεζας (στρατόπεδα και Κάστρα-στρατόπεδα),αφού, από το 2005 που τα <εγκατέλειψε> ο Ελληνικός Στρατός, πέρασαν από τα στάδια της λεηλασίας, της καταστροφής, της μετατροπής τους σε δυσώδη αποχωρητήρια , άνομους παρακμιακούς χώρους φιλοξενίας παράνομων και δυστυχισμένων μεταναστών, καθώς και περιθωριακών ατόμων και χρηστών, παρουσιάζουν σήμερα την εικόνα των φωτογραφιών που σας κοινοποιούμε από το στρατόπεδο που θέλει να τιμά με το όνομά του τον ήρωα <<Λοχαγό Σολωμό Ευάγγελο>>!!!
Μία δημόσια εικόνα που όχι μόνο προσβάλει την Πρέβεζα και τους κατοίκους της, αλλά θέτει επιπλέον σε δοκιμασία και το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Πατρίδα σε καιρό ειρήνης.

Βέβαιοι ότι δεν έχετε ενημερωθεί στο βαθμό που πρέπει από καμία υπηρεσία και αρμόδιο θεσμό για την πραγματική εικόνα αυτού του χώρου, απευθύνουμε πλέον σ’ εσάς την παράκληση – πρότασή μας για το ιστορικό στρατόπεδο, με την ελπίδα ότι η γνώση σας για ότι πράγματι συμβαίνει σ’ αυτό και ο αναμφισβήτητος πατριωτισμός σας για κάθε σπιθαμή της χώρας, ως Έλληνα και Υπουργού, θα είναι η αρχή για την εξαφάνιση της ΝΤΡΟΠΗΣ που αναδύει και δεν αντέχεται άλλο από τους Πρεβεζάνους.

Πρόταση- παράκληση: Να δοθεί από μέρους σας προς τις υπηρεσίες του στρατού εντολή για μια μικροέξοδη παρέμβαση βαψίματος των προσόψεων των κτιρίων του , ένα ασφαλές κλείσιμο των ανοιγμάτων από τις πόρτες και τα παράθυρα και έναν καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, ενέργειες που θα περιορίσουν στο ελάχιστο το αίσθημα αποστροφής που δημιουργεί η όψη του στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.

Διαφορετικά κατεδαφίστε όλα τα άχρηστα, ετοιμόρροπα και ανθυγιεινά (λόγω της πληθώρας καρκινογόνων ελενίτ στις στέγες τους) κτίρια ,έτσι όπως τα <<κατάντησε>> η αδιαφορία και ο χρόνος ,για να μείνει επιτέλους μετά και την απομάκρυνση των υλικών, ένα ανακουφιστικό για το βλέμμα και την ψυχή τοπίο πρασίνου μέσα στον ιστό της πόλης.

Βέβαιοι για την ανταπόκρισή σας στην παράκλησή μας που είναι και παράκληση όλων των κατοίκων, θα μας ικανοποιήσει ως έλληνες πολίτες και μια ενημέρωση για τις ενέργειες των υπηρεσιών σας.

Με εκτίμηση για το έργο σας στο ΥΠ.ΕΘ.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΕΒΕΖΑ»
Αβέρωφ 2, 48100Πρέβεζα
Τηλ. 26820 61415
e-mail: pol.syl.preveza@gmail.com
Προς :
Την 8η Μεραρχία
Ιωάννινα

Κύριε Μέραρχε,

η αρνητική ιστορία των στρατοπέδων και των κάστρων – στρατοπέδων της Πρέβεζας, που ανήκουν στη δικαιοδοσία της 8ης Μεραρχίας, άρχισε αμέσως μετά την αποχώρηση του στρατού από αυτά το 2005.
Σε άριστη κατάσταση οι εγκαταστάσεις των όταν έφυγε και ο τελευταίος φαντάρος. Η συνέχεια όμως τραγική .
Ο Σύλλογός μας από τα πρώτα περιστατικά βανδαλισμών, λεηλασίας και ατίμωσης αυτών των ιστορικών και πολύτιμων χώρων, με συνεχείς παρεμβάσεις, παρακλήσεις, καταγγελίες και έγγραφα, που έφθασαν μέχρι την πρωθυπουργική βαθμίδα (μερικά υπάρχουν και στα αρχεία της υπηρεσίας σας), προσπάθησε να αναχαιτίσει την αυτοκαταστροφική μανία και αδιαφορία που μας διακατέχει, ως λαό, για κάθε τι το δημόσιο.
Όλοι υποστηρίζουμε ότι αγαπάμε τούτη την ευλογημένη χώρα, αλλά δυστυχώς λίγοι την υπηρετούν προστατεύοντάς την.
Η επιστολή μας αυτή προς εσάς , που ηγείστε της ιστορικής και δοξασμένης 8ης Μεραρχίας , δεν έχει σκοπό , οπισθοδρομώντας τον χρόνο, να αποδώσουμε ξανά ευθύνες. Είναι όμως μια ακόμη παράκληση για κάτι αυτονόητο και υλοποιήσιμο που θα ανορθώσει , έστω και στο ελάχιστο , την αξιοπρέπεια ενός από αυτούς τους χώρους.
Το στρατόπεδο « Σολωμού », η βάση όπως το αποκαλούσαν παλιά οι Πρεβεζάνοι, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ελκυστικού και πηγή ανάπτυξης παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Η εγκατάλειψή του , ο αδυσώπητος χρόνος , η ανεξήγητη ψυχοπαθολογική μανία καταστροφής λίγων νεαρών συμπολιτών μας και η αδιαφορία των τοπικών ελεγκτικών μηχανισμών να το προστατεύσουν , έχουν ασχημύνει αποκρουστικά και τις προσόψεις των κτηρίων του, μεταφέροντας την παρακμιακή τους εικόνα και στην ταυτότητα της πόλης. Η εικόνα αυτή δεν αντέχεται άλλο από την πλειοψηφία των Πρεβεζάνων .
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ μας η ανάληψη από μέρους σας μιας άμεσης πρωτοβουλίας που με μια μικροέξοδη παρέμβαση βαψίματος των προσόψεων , ασφαλούς κλεισίματος των ανοιγμάτων των θυρών και των παραθύρων και καθαρισμού του περιβάλλοντος , να ευπρεπιστεί ο χώρος συνολικά και να εξαλειφτεί ένα μέρος από το αίσθημα αποστροφής που δημιουργεί η όψη του στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.

Ελπίζουμε ότι , στην ανάληψη αυτού του πρόσθετου υπηρεσιακού σας καθήκοντος θα βρείτε , αν την αναζητήσετε και την συνειδητή συνεργασία της Π.Ε. Πρέβεζας και της Δημοτικής Αρχής , που και οι επικεφαλείς τους ως Πρεβεζάνοι , λογικά θα είναι ενοχλημένοι από την απωθητική ατμόσφαιρα που αναδύει , χρόνια τώρα και το στρατόπεδο «Σολωμού » .Η συνεργασία μαζί τους θα είναι επωφελής και για τη συνέχεια καθώς η προστασία και η ασφάλεια κυρίως δημοσίου , αλλά και ιδιωτικού χώρου της πόλης είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών με τις οποίες και οι δύο θεσμοί διατηρούν άριστη συνεργασία, όπως συχνά μας πληροφορούν με δελτία τύπου . Καλέστε τους και εσείς να επιβεβαιώσουν επιτέλους την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα τους.

 

Κύριε Μέραρχε , η 8η Μεραρχία είναι η τελευταία μας ελπίδα για την προστασία και αξιοποίηση αυτού του δημόσιου περιουσιακού στοιχείου .Εάν η παράκλησή μας βρει γόνιμη ανταπόκριση από τον Ελληνικό Στρατό να είστε σίγουρος ότι αυτό θα εκτιμηθεί από το σύνολο των Πρεβεζάνων. Εάν αδυνατείτε όμως , για οποιουσδήποτε υπηρεσιακούς λόγους , να την υλοποιήσετε , σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Η υπομονή μας έχει πλέον μηδενιστεί αυτά τα δεκαέξι (16) χρόνια αδιανόητης διαλυτικής παρακμής αυτών των χώρων.
Αντίθετα η Ανιδιοτελής Αγάπη για τον τόπο μας έχει θεριέψει την επιμονή και το θυμό μας και δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε άλλο με τέτοιες εικόνες ταπείνωσης και εξευτελισμού τους , που πιστεύουμε ότι δεν αντιπροσωπεύουν και το μεγαλείο της 8ης Μεραρχίας .
Δεν θα απομένει πλέον άλλος δρόμος από το να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την κατεδάφιση και ισοπέδωση όλων των άχρηστων και ανθυγιεινών, όπως έχουν καταντήσει, κτηρίων. Έτσι θα εξαλειφθεί από την κεντρικότατη αυτή περιοχή μια εστία περιβαλλοντικής και αισθητικής μόλυνσης και θα αποδοθεί στους Πρεβεζάνους, μέχρι την … αξιοποίησή του , ένας χώρος κοντά στο ανθρώπινο κοινωνικό μέτρο.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Κων/νος Λογοθέτης Ελένη Μίχα

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα