Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:56

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί το Moskva να είχε πυρηνικά – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς

627 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/04/2022, 1:32 μμ | 0 σχόλια

Η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, του πλοίου Moskva, αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα για τη Ρωσία. Πέρα, όμως, από τις εκτιμήσεις πως μπορεί το «καμάρι» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μπορεί να έφερε πυρηνικά, υπάρχουν φόβοι πως πήρε μαζί του στο βυθό εκατοντάδες ανθρώπους.

Η Ουκρανία επιμένει ότι είναι οι δικοί της πύραυλοι Neptune που χτύπησαν το Moskva, προκαλώντας εν τέλει τη βύθισή του. Η Ρωσία αυτό το αρνείται αλλά δεν έχει αποκαλύψει τι προκάλεσε τη φωτιά και τις εκρήξεις στο πλοίο, το οποίο είχε πλήρωμα 510 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους υπάρχουν φόβοι πως βρίσκονταν στο πλοίο όταν βυθίστηκε.

 

Το ότι το πλοίο Moskva μπορεί να μετέφερε δυο πυρηνικές κεφαλές το αναφέρουν αναλυτές και ειδικοί και ζητούν επείγουσα έρευνα. Όλα αυτά λίγες ώρες αφού η Μόσχα παραδέχτηκε ότι το καταδρομικό της βυθίστηκε ανοιχτά της Σεβαστούπολης. Το ακριβές σημείο, επίσης δεν είναι γνωστό.

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

 

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία και Βουλγαρία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα.« Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, η Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν καθώς παραμένουν ερωτήματα και για το πλήρωμα του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 μέλη πληρώματος έχουν καταμετρηθεί, καθώς τους παρέλαβε τουρκικό σκάφος, ενώ άλλα 14 φέρεται να έχουν βγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα με την τύχη τους να είναι άγνωστη.

ΠΗΓΗ: newsit.gr Με πληροφορίες από τη Daily Mail

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα