Πέμπτη, 25/04/2024 | 20:53

Προσυνεδριακή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Γιώργος Νίτσας: Να εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις μας

611 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/04/2022, 11:51 πμ | 0 σχόλια

 

Εκτός από την παράταξη “Στροφή στο μέλλον” στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα την Πέμπτη 31-3-2022 με θέματα τα πολιτικά επίδικα της εποχής μας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Παιδεία. εκπροσωπήθηκε και η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα”.Κεντρικοί  ομιλητές ήταν ο Κώστα Γαβρόγλου ,πρώην Υπουργός Παιδείας και την Μερόπη Τζούφη, Βουλευτή Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” ο Γιώργος Νίτσας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Κύριες και κύριοι

Χαιρετίζω την ιδιαίτερα χρήσιμη για την τοπική κοινωνία πολιτική εκδήλωσή σας. Μία εκδήλωση με ένα θέμα που “καίει” το Δήμο Πρέβεζας και ολόκληρο το Νομό εδώ και μήνες.

Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα”, της τρίτης σε δύναμη παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, θα μιλήσω με τον θεσμικό μου ρόλο για την καταστροφική μεταρρύθμιση Κεραμέως και το αντιαναπτυξιακό πλήγμα που επέφερε στον τόπο μας.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” κι εγώ προσωπικά ως επικεφαλής, είχαμε ταχθεί σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στο νομοθέτημα Κεραμέως ήδη από το 2019-2020, καθώς είχαμε διαβλέψει έγκαιρα πως θα έφερνε μείωση του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, θα το θέσει στο “στόχαστρο” του Υπουργείου και θα αποτελούσε έτσι “Δούρειο Ίππο”, ώστε να αποφασιστεί τελικά η μεταφορά του στα Ιωάννινα, αφήνοντας την Πρέβεζα έπειτα από 20 και πλέον έτη χωρίς ένα Τμήμα ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης.

Εξ’ αρχής είχαμε καταγγείλει στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και καλέσαμε το Υπουργείο να την πάρει πίσω. Είχαμε μαζί μας την συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, καθώς βλέπαμε που θα οδηγήσει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης. Και οδήγησε στην απομάκρυνση του Τμήματος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν ευθύνες για την εξέλιξη και ορισμένοι από τους καθηγητές του Τμήματος.

Δυστυχώς στην προσπάθειά μας αυτή να αντιπαλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις μία καταστρεπτική πολιτική για τον τόπο μας, ενάντια σε μία Κυβέρνηση που “έκλεισε” τα αυτιά της στην τοπική κοινωνία, δεν είχαμε ως σύμμαχό μας τον Δήμαρχο Πρέβεζας. Αυτός λειτούργησε ως κομματικός εντολοδόχος και δεν είχε το θάρρος να αντιταχθεί και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου Πρέβεζας και της περιοχής.

Εμείς όμως -όπως είμαι σίγουρος κι εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμμαχία- θέλουμε ανεξάρτητη και δυναμική την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ευέλικτη για να κάνει συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας και όχι να κουνάει κομματικά σημαιάκια.

Μόνο έτσι θα παίξει το ρόλο της και θα αποτελέσει ένα πυλώνα δημοκρατίας και ισομερούς ανάπτυξης για όλους. Και όπου χρειαστεί θα συγκρούεται και με το κεντρικό κράτος.

Η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου ήταν ευεργετική για την Πρέβεζα. Το να στεγαστεί στην Πρέβεζα μία Πανεπιστημιούπολη με ένα πανεπιστημιακό τμήμα, δύο σχολές διετούς φοίτησης υπό τη σκέπη του πανεπιστημίου και εν δυνάμει ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τα οικονομικά, θα δημιουργούσε ιδανικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης για την πόλη της Πρέβεζας.

Δυστυχώς η τωρινή Κυβέρνηση είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της.

Δυστυχώς με το νέο νόμο που ετοιμάζει σχεδιάζει νέο “πετσόκομμα” στα δημόσια πανεπιστήμια, ειδικά τα περιφερειακά, θα δημιουργήσει νέους “πατρίκιους και πληβείους” στην ανώτατη εκπαίδευση με τις σχολές που ετοιμάζει, και φυσικά για τον Δήμο Πρέβεζας αν υπάρχει σχεδιασμούς θα αφορά μόνο τους “πληβείους”, γιατί ως τέτοιους μας θεωρεί.

Ως “Ανάπτυξη Τώρα” όμως και ως Πρεβεζάνοι αγαπάμε τον τόπο μας και πιστεύουμε στις δυνατότητες των δημοτών μας.

Θέλουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας:

-Να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

-Να στηρίξει απόλυτα το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για Πανεπιστημιούπολη με δύο τμήματα με επίκεντρο τα οικονομικά, έδρα Σχολής και εστίες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ώστε να βρίσκουν στέγη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και να σπουδάζουν στην Πρέβεζα.

-Να διαμορφώσει συνθήκες για πραγματική αποκέντρωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Να διαμορφώσει το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού οικονομικής έρευνας και οικονομικής ανάλυσης με τη συμμετοχή Περιφέρειας, Διαχειριστικής Περιφέρειας, Δήμου και Πανεπιστημίου με έδρα την Πρέβεζα, προς όφελος των φορέων του δημοσίου.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα