Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:24

Πρέβεζα: Οι Μυτικιώτες “Αντάμωσαν”ξανά στον Αϊ Γιάννη Ριγανά και έδωσαν ζωή στο έθιμο

850 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2022, 4:02 μμ | 0 σχόλια

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός σύλογος Μύτικα “Ο Μύτικας” και οι κάτοικοι του τουριστικού χωριού του Μύτικα, μετά από δύο χρόνια Πανδημίας του κορονοϊού έδωσαν ξανά ζωή στην ιστορία τους, συνεχίζοντας ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων και γίνεται λόγος για 130 περίπου χρόνια πριν.

Την Τρίτη του Πάσχα, οι Μυτικιώτες μόνιμοι κάτοικοι και ετεροδημότες έχουν το “αντάμωμα” εκεί πήγαιναν στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ριγανά, άπλωναν στα τραπέζια φέρνοντας από τα σπίτια τους αυγά Πασχαλινά, κουλουράκια, αρνί, αλλά και άλλα εδέσματα που είχαν μαγειρέψει οι γυναίκες του χωριού και συζητούσαν, αντάλλαζαν απόψεις, αλλά και ευχές.

 

 

Φέτος την Τρίτη μέρα του Πάσχα 26 Απριλίου 2022 τίμησαν με την παρουσία τους το έθιμο πολύς κόσμος, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, Κώστας Ακρίβης και Νίκος Παγγές, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανάπτυξη τώρα” Γιώργος Ντόντης,  ο πρόεδρος της κοινότητας Μύτικα Γιώργος Νόβας και βέβαια το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συνέβαλλε στην άρτια διοργάνωση του “Ανταμώματος” των Μυτικιωτών!

Τον κόσμο που στήριξε τη γιορτή τα μέλη του συλλόγου, τους χορηγούς και τον κόσμο που συμμετείχε στο Αντάμωμα, ευχαρίστησαν ο πρόεδρος Πάνος Καρλής και ο αντιπρόεδρος Νίκος Παράς του πολιτιστικού-περιβαλλοντικού συλλόγου του Μύτικα “Ο Μύτικας” επισημαίνοντας τη σημασία το έθιμο που βρήκαν οι ίδιοι από τους πατεράδες τους και τους παπούδες τους να το συνεχίσουν οι επόμενες γενιές.

Τα εύσημα στον πολιτιστικό περιβαλλοντικό σύλλογο για την άψογη διοργάνωση της γιορτής απέδωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Μύτικα Γιώργος Νόβας, ευχαριστώντας επίσης τους χορηγούς και όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του ανταμώματος των Μυτικιωτών, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Νόβα μετρά περισσότερα από 130 χρόνια ιστορίας. Ο πρόεδρος της κοινότητας Μύτικα τόνισε επίσης ότι ζητήθηκε για τη διατήρηση του εθίμου και μία μικρή οικονομική βοήθεια από τον δήμο Πρέβεζας, η οποία δεν δόθηκε.

Στη σημασία του εθίμου, στο πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε σε αντάμωμα των κατοίκων του Μύτικα με τους ετεροδημότες του Μύτικα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας μίλησε με ευμενή τρόπο για τις προσπάθειες του συλλόγου και τόνισε ότι η παρουσία όλου του κόσμου στη γιορτή σηματοδοτεί την θέληση και την προσπάθεια να γιγαντωθεί ξανά όπως ήταν τα προ κορονοϊού χρόνια, το έθιμο του ανταμώματος των Μυτικιωτών στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ριγανά την τρίτη μέρα του Πάσχα.

Σπύρος Πλέουρας

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα