Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:08

Και στην Περιφέρεια Ηπείρου οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου

461 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/04/2022, 12:39 μμ | 0 σχόλια

Η Ελλάδα πατάει… γκάζι για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Οι έρευνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12.04.2022) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιταχυνθούν και θα γίνουν σε έξι περιοχές, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Δυο ελληνικές εταιρίες θα αναλάβουν το έργο.

«Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε, βέβαιοι, είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές  ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίες Υδρογονανθράκων.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τις έρευνες θα «τρέξουν» δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. «Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εταιρίες αυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

«Σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώσεις που γίνονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής και οικονομικής θέσης της χώρας. «Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός».

Ευαγγελία Τσικρίκα

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα