Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:09

Απρίλης, η φύση υμνεί την άνοιξη- του Σπύρου Πλέουρα

930 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/04/2022, 8:48 πμ | 0 σχόλια

 

Είναι πιο ανοιξιάτικος μήνας ο Απρίλης, πως να το κάνουμε κι αφού έφυγε αυτός ο Μάρτης-γδάρτης με ελάχιστες περιπτώσεις καλής διάθεσης, μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Ναι υπάρχει όλη αυτή η τρομερή κατάσταση με την ακρίβεια, με την ένδεια στην οποία έχει περιέλθει ο κοσμάκης, ναι ο κορονοϊός ακόμα θερίζει ανθρώπινες ζωές και αφήνει κουσούρια, αλλά μη ξεχνάμε ότι ζούμε στη χώρα που …”Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά”.

Έτσι ήταν πάντα αυτή η χώρα που οι αρχαίοι πρόγονοί της έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη. Ζούσε και ζει μια σειρά από μεταβατικές περιόδους και πάντα κατάφερνε να σηκώσει κεφάλι.

Απρίλιος λοιπόν, ο μήνας που η φύση ανθίζει και γεμίζει το μάτι μας ζωηρά χρώματα, Απρίλης που αρχίζει και εγκαταλείπεται ο βαρύς, ασήκωτος και σκουριασμένος χειμώνας.

Τα κορίτσια αρχίζουν και γίνονται πιο όμορφα, η διάθεση ανεβαίνει και πόσο μάλιστα όταν ζούμε σε έναν ευλογημένο από τον Θεό και ευνοημένο από τη φύση τόπο.

Ίσως  αν αναλογιστούμε από πόσο μακριά έρχονται τουρίστες για να απολαύσουν τον τόπο μας, ίσως να τον αγαπήσουμε πιο πολύ από ότι τον αγαπάμε.

Και τι δεν θυμάμαι αυτές τις μέρες που έρχονται, το Μεγαλοβδόμαδο και το Άγιο Πάσχα. Η περιφορά των Επιταφίων και κάποιο τριαντάφυλλο που κρατούσαμε πάντα, για να το προσφέρουμε μετά στο κορίτσι που μας άρεσε και να αντικρίσουμε εκείνο το χαμόγελο που δονούσε όλο μας το είναι.

Έχουν γίνει κι εδώ και αλλού, αυτές τις άγιες μέρες , περίεργα σκηνικά. Να μπαίνει ο άλλος στην Εκκλησία να κάνει το σταυρό του και να λέει Μεγάλη Παρασκευή για τον Χριστό “Θεός σχωρέστον”.

“Μη την βαράς γρήγορα και δυνατά Παπούλη, να προλάβω κι εγώ” την καμπάνα εννοούσε η φτωχομάνα με το λιανοκέρι κι ας ξεκαρδίστηκαν οι πονηροί στα γέλια.

Η ομορφιά της άνοιξης έρχεται τον Απρίλη, ο Μάρτιος λογίζεται νομίζω ως μήνας της άνοιξης περισσότερο από συνήθεια… ημερολογιακή.

Κι όταν αρχίσει και μπαίνει στα ενδότερα της η άνοιξη θα γεμίσει ο τόπος χρώματα και αρώματα, δημιούργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Τα τιτιβίσματα των πουλιών θα ακούγονται πιο έντονα, ακόμα και στο “Καλημέρα μας” για να μας προετοιμάζουν με τον τρόπο τους για κάθε καινούργια μέρα.

Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις, έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος.

Για να αγαπήσουμε πρέπει να ξέρουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να έχουμε υπομονή με τα συναισθήματά μας και τους άλλους. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε άμεση αντίδραση ή ανταπόδοση, αλλά αρκεί να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα θα κυλήσουν όπως θέλουν αυτά, η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι, όπως έλεγε ο Ρένος Χαραλαμπίδης στα “Φτηνά Τσιγάρα”.

 

Καλό μήνα σε όλους και σε όλες, σας εύχομαι μόνο τα καλύτερα. Πολλές ευχές για ότι κι αν κάνετε…

Σπύρος Πλέουρας

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα