Πέμπτη, 18/04/2024 | 11:28

Πρέβεζα: Η “ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” καταθέτει κείμενο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαχείρισης απορριμμάτων

484 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 8:42 πμ | 0 σχόλια

Η παράταξη “ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” καταθέτει κείμενο σχετικά με το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων διαχείρισης απορριμμάτων:

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όπως και γενικότερα στη χώρα, αποτελεί διαχρονικά το αντικείμενο έντονων τριβών και αντιπαραθέσεων, χωρίς τελικά να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη λύση η οποία να σέβεται το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, να αποτρέπει την εξάντληση των φυσικών πόρων και αγαθών, να ελαχιστοποιεί την οικονομική συνδρομή των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας εκφράζει την έντονη ανησυχία του αφού το κόστος για τον Δήμο Πρέβεζας, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Ηπείρου καθυστερεί την εφαρμογή κρίσιμων πολιτικών ( ενιαία τιμολογιακή πολιτική) και την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών(ΣΜΑ Πρέβεζας).

Η αντιπαράθεση αυτή η οποία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά το αποτέλεσμα της στρεβλής στρατηγικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και κυρίως λόγω των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία, αναδεικνύοντας την απουσία βιώσιμων λύσεων.

Οι αμφιλεγόμενες επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο κρίσιμο αυτό θέμα είναι κατά τη γνώμη μας:

· Ενώ είναι αδιαμφισβήτητο πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης, στην Ήπειρο, την διαδικασία κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) αλλά και των σταθμών μεταφόρτωσης ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου.

· Κατασκευάστηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) πριν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες υποδομές (ΣΜΑ κλπ).

· Η υιοθέτηση της Ρήτρας αποκλειστικότητας στην ουσία αναιρεί κάθε δυνατότητα αναθεώρησης της πολιτικής διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων, τόσο από την Περιφέρεια και από τους Δήμους.

· Η επιλογή από την Περιφέρεια της μεθόδου των ΣΔΙΤ, για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων(ΜΕΑ), κόστους 52,6 εκ, από τα οποία 20 εκ είναι επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η μονάδα αυτή εξασφάλισε, πως για τα επόμενα 25 έτη θα δέχεται ετησίως ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων από τους Δήμους της Ηπείρου, με προκαθορισμένη μάλιστα τιμή 50 €/τόνο ( η οποία σύμφωνα με την Σύμβαση αναπροσαρμόζεται για κάθε Συμβατικό έτος με βάση τη διακύμανση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή). Το αποτέλεσμα ήταν να φορτώνονται με ιδιαίτερα υψηλό κόστος οι Δήμοι αλλά να παρέχεται εγγυημένα μεγάλη κερδοφορία για την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, έχοντας τη δέσμευση για συγκεκριμένες ποσότητες απορριμμάτων ετησίως ( γεγονός μάλιστα που έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αλλά και Εθνική στρατηγική για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας αντιλαμβανόμενο το τεράστιο πρόβλημα και υιοθετώντας την αρχή του μικρότερου οικονομικού κόστους και του μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους θεωρεί πως είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση των όρων που αφορούν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα αλλά και την ρήτρα αποκλειστικότητας που δεσμεύουν τους Δήμους της Ηπείρου για μια 25ετία.

Για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια διεκδίκηση θεωρούμε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τους άλλους Δήμους της Ηπείρου και τον ΦΟΔΣΑ, στους οποίους απευθύνουμε και σχετικό κάλεσμα κοινών δράσεων.

Επίσης καλούμε τον ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση του κόστους λειτουργίας των ΣΜΑ και των υπηρεσιών μεταφόρτωσης, μέσα από την διερεύνηση υιοθέτησης ενός διαφορετικού μικτού μοντέλου λειτουργίας με μόνιμο προσωπικό και ιδιώτες, το οποίο μπορεί να είναι οικονομικότερο και αποδοτικότερο.

Τέλος θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία, των Μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) που προβλέπονται από το ΠΕΣΔΑ, με παράλληλη διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί έως 40% ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στη ΜΕΑ από τους δήμους, και να ολοκληρωθούν τα πράσινα σημεία σε όλους τους Δήμους.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα