Τρίτη, 23/04/2024 | 14:51

Κώστας Μπάρκας: Χαρακτηρίζει καταχραστές τους ανέργους ένα κόμμα, που χρωστά 200 εκατομμύρια στις τράπεζες

524 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 12:34 μμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Χαρακτηρίζει καταχραστές τους ανέργους της χώρας ένα κόμμα, που χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες

 

– Ο κ. Χατζηδάκης είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο ίδιος Υπουργός Εργασίας ο οποίος το προηγούμενο διάστημα, είχε φέρει μια άλλη διάταξη για να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων, όπου έβαζε μέσα ιδιώτες για την απονομή συντάξεων. Αυτή λοιπόν η προηγούμενη επιτυχία του κ. Χατζηδάκη είναι μια τεράστια αποτυχία, διότι προφανώς καμία σύνταξη δεν βγήκε και τώρα έρχεται να φέρει μια άλλη διάταξη, με την οποία η απονομή σύνταξης θα γίνεται με fast track διαδικασία. Ο κ. Χατζηδάκης κανένα πρόβλημα δεν έχει λύσει όσον αφορά τις συντάξεις. Ίσα ίσα που δημιουργεί παραπάνω προβλήματα.
– Στις συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, από τους δεκαέξι φορείς, που κλήθηκαν, οι δεκαπέντε τάχθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου αυτού, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο μόνος φορέας ο οποίος υπερασπίστηκε τον κ. Χατζηδάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΕΒ, ο εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό πραγματικά αποτελεί μία μεταρρύθμιση». Άλλωστε γι’ αυτούς και μόνο παλεύετε και για κανέναν άλλον στην κοινωνία. Κανείς, μα κανείς άλλος φορέας δεν είπε ότι η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ που προτείνεται στο νομοσχέδιο, ή ότι οι αλλαγές που προτείνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία θα βοηθήσουν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν αναπτυχθεί.
– Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση αναφέρονται στους εργαζόμενους και στους ανέργους της χώρας ως καταχραστές. Ποιοι χαρακτηρίζουν τους ανέργους της χώρας καταχραστές; Είναι το κόμμα το οποίο χρωστά 200 εκατομμύρια στις τράπεζες.

– Το προς ψήφιση λοιπόν νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελεί ουσιαστικά τη συμπύκνωση όλων όσων νεοφιλελεύθερων υπερασπίζεστε, κάνετε και θέλετε και στον τομέα της εργασίας και στον τομέα της οικονομίας και στον τομέα της ενέργειας.
– Πόσο κοστίζει η αλλαγή ακόμη και του ονόματος του ΟΑΕΔ, πόσο κοστίζει να αλλάξετε ταμπέλες στον οργανισμό που υπερασπίζεται την εργασία και προσπαθεί να βοηθήσει τους ανέργους της χώρας. Δεν απαντάτε. Το μόνο που μας λέτε είναι ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, λες και τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα μπορούσαν να πάνε σε άλλου είδους πολιτικές στη χώρα μας, αλλά μπορούν να δοθούν σε φίλους σας για να αλλάξουν το όνομα του ΟΑΕΔ.
– Πραγματικά, πέραν του να δίνετε χρήματα σε ιδιώτες και φίλους σας, τι άλλο κάνετε, κύριε Υπουργέ; Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Υπουργείο Εργασίας; Έρχεστε και αυξάνετε τους υποδιοικητές του ΟΑΕΔ. Κάποια άλλα «γαλάζια» παιδιά τα οποία ήταν στην αναμονή έρχονται τώρα να εισπράξουν κι αυτά. Καταρρέετε πολιτικά κι έρχεστε πάλι να βοηθήσετε φίλους σας, να βάλετε υποδιοικητές. Κι όχι μόνο δίνετε χρήματα σε φίλους και ημετέρους, αλλά εκπαραθυρώνετε και την παρουσία των σωματείου των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του οργανισμού και τη λήψη αποφάσεων. Τι κάνετε δηλαδή; Αποκόπτετε τους καθ’ ύλην αρμόδιους από την ενεργητική πολιτική της εργασίας και της ανεργίας στη χώρα μας, στο εργαλείο αυτό, και πλέον μόνοι σας θα αποφασίζετε, λες και τα καταφέρνετε τόσο καλά όλα, τι θα γίνεται με τον ΟΑΕΔ.
– Στην κατάρτιση. Η κατάρτιση όντως αποτελούσε ένα εργαλείο, το οποίο βοήθησε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στην οποία η Νέα Δημοκρατία μας έβαλε το 2010, έτσι ώστε οι άνθρωποι, λόγω της αυξημένης, της τεράστιας ανεργίας την οποία βιώναμε στη χώρα και κυρίως των νέων επιστημόνων έως είκοσι πέντε ετών, να μπορέσουμε με τα προγράμματα κατάρτισης να τους βοηθήσουμε. Όχι νομοθετώντας τον υποκατώτατο μισθό, το οποίο κάνατε εσείς, δηλαδή να πληρώνονται οι νέοι εργαζόμενοι έως είκοσι πέντε ετών με 350 ευρώ, οι νέοι επιστήμονες της χώρας –αυτό νομοθετήσατε τότε. Εμείς το καταργήσαμε αυτό. Και όντως αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα κατάρτισης, και σε επίπεδο γνωστικό αλλά και σε επίπεδο κατάρτισης, δηλαδή αυτοί οι οποίοι θα αναλάμβαναν να καταρτίζουν τους νέους επιστήμονες της χώρας πραγματικά να έχουν τα εχέγγυα. Εσείς λοιπόν τώρα τι κάνετε; Κόβετε τα φίλτρα προστασίας και δίνετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΚΕΚ. Και ξέρετε ποιοι είστε εσείς; Είστε εσείς, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έφτιαξε το «σκόιλ ελικικού». Και πού πήγαν τα χρήματα του «σκόιλ ελικικού», αυτού του προγράμματος κατάρτισης, κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Σε πλατφόρμες, οι οποίες δημιουργήθηκαν τρεις ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος από ανθρώπους, που ήταν υποψήφιοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι αντιλαμβάνεστε τα προγράμματα κατάρτισης και τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
– Σας λέμε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξετε τον ΟΑΕΔ. Να υπερασπιστείτε πρέπει τον ΟΑΕΔ, να τον βοηθήσετε πρέπει τον ΟΑΕΔ! Να βοηθήσετε τους ανέργους της χώρας πρέπει! Όχι να τον αλλάξετε και όχι να μοιράζετε χρήματα αφειδώς σε φίλους και «ημετέρους».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα