Δευτέρα, 17/06/2024 | 02:11

Κώστας Μπάρκας: Η Ν. Δ. καταργεί τον ΟΑΕΔ και θεσπίζει τιμωρητικές διατάξεις για τους ανέργους

565 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/04/2022, 10:37 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Η Νέα Δημοκρατία καταργεί τον ΟΑΕΔ και θεσπίζει τιμωρητικές διατάξεις για τους ανέργους
Το σχέδιο νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση καταργεί τον ΟΑΕΔ έχει έναν ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές Ξανά». Προφανώς, ο κ. Υπουργός αντιλαμβάνεται το ρόλο του, στο αρμόδιο Υπουργείο, ως επικοινωνία και όχι ως το ρόλο που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή να υπερασπίζεται την εργασία στη χώρα μας. Αυτός ο τίτλος είναι προκλητικός για τη νοημοσύνη όλων των ανέργων και των εργαζομένων της χώρας, για έναν Οργανισμό, ο οποίος πραγματικά βοήθησε στο να λύνει προβλήματα των ανέργων και των εργαζομένων στη χώρα μας.
Το σχέδιο νόμου μετονομάζει τον ΟΑΕΔ χωρίς λόγο. Μάλιστα, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ψευδώς, ότι αυτό γίνεται χωρίς να υπάρχει κόστος.
Το νομοσχέδιο αυτό φορτώνει την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους ανέργους. Τους θεωρεί παρακατιανούς και θεωρεί ότι οι άνεργοι απολαμβάνουν προνόμια στο πνεύμα το οποίο η Έκθεση Πισσαρίδη έχει φέρει στη δημόσια συζήτηση. Προτείνει τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, τη συρρίκνωση αυτού και των κοινωνικών παροχών του κράτους προς τους ανέργους αλλά και την υπεράσπιση της εργασίας στη χώρα μας και την επιβολή κυρώσεων για τον αποκλεισμό από το μητρώο όλων των ανθρώπων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ισχυρίζεται το νομοσχέδιο ότι σκοπός του είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ τόσο η αναδιάρθρωση του Οργανισμού όσο και η κατάρτιση των ανέργων, δεν μπορούν εξ ορισμού να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επιφέρει ανατροπή στο μοντέλο ισότιμης εκπροσώπησης κράτους, συνδικάτων, εργοδοτικών φορέων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπέρ του κράτους.
Είναι πολιτικά καταδικαστέο το νομοσχέδιο αυτό και η απόδοση της ευθύνης της ανεργίας δίνεται στους ανέργους. Χάνεται, δηλαδή, ο ουσιαστικός ρόλος του Οργανισμού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων, αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας.
Οι πραγματικοί σκοποί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι προφανείς. Πρώτον, η απαξίωση του ΟΑΕΔ για να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένα κόμμα, που τολμά τον εκσυγχρονισμό του κράτους, πράγμα που είναι ψευδές.
Δεύτερον, ο πλήρης έλεγχος του ΟΑΕΔ από το κράτος με περιορισμό του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση.
H συγκεκριμένη Κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της ανεργίας στους ανέργους και προσπαθεί να εκκαθαρίσει τα μητρώα του ΟΑΕΔ χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται εκεί, καταχραστές των παροχών. Πρόκειται για δήλωση ντροπή του υπουργού εργασίας κ. Χατζηδάκη, που χαρακτηρίζει “καταχραστές και απατεώνες” τους νόμιμα εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ. Προφανώς σε κατάσταση πανικού από την κοινωνική κατακραυγή ενάντια στις επιλογές του, που συστηματικά πλήττουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, καταφεύγει στην προσφιλή του μέθοδο. Κοινωνικός αυτοματισμός, προπαγάνδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δηλαδή, την υποβάθμιση του ΟΑΕΔ, τις τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των ανέργων που οδηγούν στον αποκλεισμό τους από το μητρώο του ΟΑΕΔ μέχρι και στη στέρηση του επιδόματος ανεργίας, την περιθωριοποίηση των κοινωνικών εταίρων και την απαξίωση των κοινωνικών προγραμμάτων του Οργανισμού.
Μετά το τέλος της πανδημίας, που ανακοινώνει από καιρό σε καιρό ο κ. Μητσοτάκης, έρχεται τώρα ο κ. Χατζηδάκης και ανακοινώνει το τέλος της ανεργίας. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα ανακοινώσει και το τέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα