Παρασκευή, 29/03/2024 | 09:12

Δήμος Ζηρού: Ξεχωριστή η επετειακή εκδήλωση για τα 201 χρόνια από τη μάχη της Μπογόρτσας

637 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/04/2022, 3:04 μμ | 0 σχόλια

 

Καλαντζής: ‘Η νίκη των Σουλιωτών και των Λακκιωτών συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας κάνει υπερήφανους και αισιόδοξους’

Με όλες τις πρέπουσες τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοινότητα του Άσσου η επετειακή εκδήλωση για τα 201 χρόνια από την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας. Την παράσταση έκλεψαν οι λιλιπούτειοι μαθητές του δημοτικού ΚΔΑΠ «Το Μελίσσι» που παρουσίασαν χορευτικό δρώμενο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων παρισταμένων. Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του Μνημείου που τοποθετήθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία του Δήμου Ζηρού και με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.


Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην κοινότητα του Άσσου, σ’ αυτή την επετειακή εκδήλωση για τα 201 χρόνια από την ηρωική – νικηφόρα μάχη της Μπογόρτσας. Είναι η πρώτη εκδήλωση από την εγκατάσταση του Μνημείου και τα αποκαλυπτήρια που κάναμε πριν μερικούς μήνες εις τιμή και ανάμνηση της ιστορικής αυτής μάχης.
Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων είχα τονίσει ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως κοινωνία έχουμε ιστορική αλλά και ηθική υποχρέωση να θυμόμαστε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία όχι μόνο ως τιμή, αλλά και ως μνήμη και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για την υπέρτατη θυσία τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Σήμερα, με δεδομένες τις συνθήκες της εποχής, αλλά και τον ολέθριο -όπως εξελίσσεται- πόλεμο στην Ουκρανία, λέμε και κάτι ακόμη: Ότι ευγνωμονούμε τους αγωνιστές της επανάστασης, τους Σουλιώτες και Λακκιώτες, που πολέμησαν με αυταπάρνηση γιατί συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να μας κάνουν υπερήφανους, αλλά και περισσότερο αισιόδοξους.
Οι ήρωες Σουλιώτες και Λακκιώτες αγωνίστηκαν με περίσσιο θάρρος στις 18 και 19 Απριλίου του 1821, σε αυτή την περιοχή και εξεδίωξαν τους Τούρκους.
Ήταν αγώνας για την Ειρήνη και το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ήταν όμως και αγώνας άρρηκτα συνυφασμένος με την επιβίωσή τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Η νίκη τους αναπτέρωσε το ηθικό των ήδη επαναστατημένων Ελλήνων, αλλά συνεχίζει ν’ αναπτερώνει και το ηθικό όλων μας και να μας δίνει ένα επιπλέον έναυσμα ν’ αγωνιστούμε με περισσότερο σθένος και αισιοδοξία».
Και ο Δήμαρχος Ζηρού πρόσθεσε: «Σήμερα τιμούμε τους Σουλιώτες και Λακκιώτες και μαζί τους όλους εκείνους που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να υπογραμμίσουμε αλλά και να μεταφέρουμε στις νέες και τις επόμενες γενιές»
Κλείνοντας ο κ. Καλαντζής ευχήθηκε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την οικογένεια του αείμνηστου Λάμπρου Δήμα για την ευγενική δωρεά του χώρου για την ανέγερση του Μνημείου, καθώς επίσης τους τοπικούς Συλλόγους, τον πρόεδρο της Κοινότητας του Άσσου κ. Κώστα Κατσάνο, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.
Μετά τις καταθέσεις στεφάνων τα παιδιά του δημοτικού ΚΔΑΠ «Το Μελίσσι» έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση, συγκίνησαν με το χορευτικό δρώμενο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων όσων είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην επετειακή εκδήλωση. Τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια με αναφορά του Σούλι και τους αγώνες των Σουλιωτών.
Ακόμη παρέδωσαν στον Δήμαρχο κάδρο με την απεικόνιση του ήρωα της ελληνικής επανάστασης και της μάχης της Μπογόρτσας, Μάρκου Μπότσαρη, το οποίο είχαν φιλοτεχνήσει με την καθοδήγηση του εικαστικού Χάρη Γεώργα και των εκπαιδευτικών τους.
Ήταν ένα από τα εικαστικά με χειροτεχνίες κολάζ που έλαβαν μέρος με μεγάλη επιτυχία στον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καθώς τα έργα τους ξεχώρισαν και επιλέχτηκαν από ιστορικούς και επιστήμονες του ιδρύματος.

 

Ο κ. Καλαντζής, ευχαρίστησε τα παιδιά και εξήρε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που έχουν την καθοδήγησή τους.
Στεφάνια κατέθεσαν:
Για τον Δήμο Ζηρού ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος.
Για την κοινότητα Άσσου ο πρόεδρος κ. Κώστας Κατσάνος.
Για την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ζηρού ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Πανούσης.
Για το Αστυνομικό Τμήμα Δήμου Ζηρού ο αστυνόμος κ. Ιωάννης Γουρούνας.
Για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσπρωτικού ο πυρονόμος κ. Χρήστος Σιουμάλας.
Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Πρέβεζας ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Γιώτης.
Για το Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού ο υποδιευθυντής κ. Σωτήριος Κολοβός.
Ο κ. Κώνστας Βασίλειος ανεξάρτητος δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού σώματος ε.α.
Για τον μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσιωτών, ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Λαμπρούσης.
Για τον Σύλλογο αποδήμων Ασσιωτών “Μάρκος Μπότσαρης” η ταμίας Μαρία Σπυριάδου -Παφίλα.
Για τον Ποδοσφαιρικό – Αθλητικό Σύλλογο Άσσου ο κ. Ιωάννης Θεοδώρου.
Για τον εξωραϊστικό Σύλλογο Νικολιτσίου ο πρόεδρος κ. Κώστας Χρήστου.
Ο κ. Ευθύμιος Νάκιος, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου του πρ. Δήμου Θεσπρωτικού.
Ο. κ. Ιωαννίδης Γεώργιος πρόεδρος του Συλλόγου Μελιανιτών «Ο Προφήτης Ηλίας».
Ο κ. Γρόπας Κωνσταντίνος, από το Πολυστάφυλο.
O κ. Κίτσιος Σπυρίδων από την Ένωση Αποστράτων Χωροφυλακής, Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Ιωαννίνων.
Την παρουσίαση της επετειακής εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη των ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού κα Αλεξάνδρα Τσιάτσιου, η οποία είχε και την επιμέλεια του εξαιρετικού χορευτικού δρώμενου.
Αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους, όπως και στις κυρίες της Κοινότητας του Άσσου που επιμελήθηκαν τα κεράσματα με παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους μετά το τέλος της εκδήλωσης.

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα