Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:26

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

561 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/03/2022, 10:32 πμ | 0 σχόλια

 

«Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο». Είναι ο πέμπτος από τους συνολικά δεκαεπτά στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για να αλλάξει ο κόσμος μας στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Πόσο επίκαιρο παραμένει αυτό το αίτημα σε μια εποχή πολέμου.
Παράλληλα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι ήδη ορατές ακόμη και στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αναδείχθηκε στη χώρα μας ειδικά τον τελευταίο χρόνο και με τραγικές συνέπειες το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.
Βασική αρχή της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών προασπίζοντας τα δικαιώματα ζωής και αξιοπρέπειάς τους, είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των ρητρών που προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει ρυθμίσεις εναντίον αθέμιτων συμπεριφορών. Να δρομολογήσει προγράμματα εκπαίδευσης με επίκεντρο το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών. Να ιδρύσει απαραίτητους θεσμούς αποβολής των στερεοτύπων. Να υλοποιήσει μέτρα εξίσωσης στον εργασιακό, οικογενειακό και δημόσιο βίο. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η πολιτεία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και άρα στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας και προόδου μιας κοινωνίας. Αποτελεί ακόμη ζητούμενο η ουσιαστική υλοποίηση των αρχών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που επικυρώθηκε το 2018, για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, όπως είναι η ενίσχυση με εξειδικευμένο ειδικό προσωπικό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Σε ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα και ό,τι απομένει να γίνει για την ισότητα των φύλων σε μια εποχή που δεν είναι κινείται προς την κατεύθυνση της συνεχούς προόδου, αλλά έχει και πισωγυρίσματα και σκοτάδι, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και η ενίσχυση της συλλογικής δράσης, ώστε να αλλαχθούν τα συστήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που μπορούν.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα