Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:18

Θανάσης Καββαδάς: «Συμπληρωματική σύμβαση και παράταση στις περιοχές επαναπροσδιορισμού»

410 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/03/2022, 11:47 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Σε συμπληρωματική σύμβαση και παράταση προσανατολίζεται το Υπουργείο στις περιοχές επαναπροσδιορισμού»

Επανειλημμένες επαφές με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Θεόδωρο Λιβάνιο, και με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις περιοχές του επαναπροσδιορισμού που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο πιλοτικό κτηματολόγιο.
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο γραφείο του το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους των Τσουκαλάδων, ο Βουλευτής επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τη διαδικασία των αναρτήσεων στο Κτηματολόγιο.
Μετέφερε για άλλη μια φορά την αγωνία των κατοίκων για τις περιουσίες τους, καθώς και το αίτημά τους να αναρτηθούν όλα τα γεωτεμάχια στα οποία έγιναν αυτοψίες, δηλαδή τα 289 που διορθώθηκαν με τη συναίνεση όλων των ομόρων, τα 1.896, με όποιες διορθώσεις έχουν γίνει, καθώς και τα υπόλοιπα 3.163 στα οποία δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε και ο ίδιος στο αίτημα των κατοίκων για συμπληρωματική σύμβαση ώστε να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανάρτηση όλων των γεωτεμαχίων, καθώς και παράταση ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιβάνιος επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση μελετά την εκδοχή της συμπληρωματικής σύμβασης, ενώ θα εξεταστεί και η προοπτική παράτασης, καθώς η συμπληρωματική σύμβαση θα χρειαστεί αρκετό επιπλέον χρόνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν θα προχωρήσει η ανάρτηση τέλος Μαρτίου όπως προγραμματιζόταν, κάτι που αποτελεί και αίτημα των κατοίκων, οι οποίοι προτιμούν μια καθυστέρηση στην όλη διαδικασία παρά την άμεση ανάρτηση των γεωτεμαχίων χωρίς διορθώσεις.
Επίσης, ο Βουλευτής είχε συνάντηση στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με τον Πρόεδρο, κ. Δημήτρη Σταθάκη, τον Γενικό Διευθυντή, κ. Στέφανο Κοτσώλη, τη Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας, κ. Ελεωνόρα Ανδρεαδάκη, και την Διευθύντρια Έργων, κ. Άρια Ιωαννίδη. Συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία της ανάρτησης, όπως ισχύει σήμερα, ενώ έγινε αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις για σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης, προκειμένου να αναρτηθεί το σύνολο των αγροτεμαχίων και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και εγγράφως με σχετική επιστολή του ο Βουλευτής από τις 9 Δεκεμβρίου 2021.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Το πιλοτικό κτηματολόγιο είναι ένα θέμα που εκκρεμεί 20 χρόνια. Σε αυτήν την μακρά πορεία αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα και δώσαμε μάχες για να λυθούν με δίκαιο τρόπο. Αυτήν τη στιγμή, λίγο πριν την ανάρτηση, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα ζήτημα, που πρέπει οπωσδήποτε να λύσουμε ώστε να λυθεί και η ομηρία όχι μόνο των 289 ιδιοκτησιών που έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά και των 1.896 ακόμα που ενώ οι ιδιοκτήτες τους μπήκαν στον κόπο και συμμετείχαν σε αυτοψίες, για διάφορους λόγους έχουν ακόμα εκκρεμότητες στα γεωτεμάχιά τους.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν ανάγκη να δουν τις περιουσίες τους να αποτυπώνονται στο χάρτη. Το πώς θα κατοχυρώνονται οι ιδιοκτησίες είναι κάτι που επίσης εξετάζεται από το Υπουργείο. Όμως αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία, αυτή των αυτοψιών, και τα αποτελέσματά της πρέπει να αναρτηθούν.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται όμως συμπληρωματική σύμβαση ώστε να υπάρχει θεσμική κάλυψη, και σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο σε αυτό προσανατολίζεται και η Κυβέρνηση, καθώς και στο να δοθεί παράταση, καθώς η διαδικασία αυτή, όπως προανέφερα, χρειάζεται και επιπλέον χρόνο για να ολοκληρωθεί. Συνεχίζω να παρακολουθώ στενά το θέμα και θα επανέλθω μόλις υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα